dinsdag 1 oktober 2013

Bitter Sweet: Appeltaart

Onder de naam Bitter Sweet wil ik zo nu en dan lekkere recepten of ander wetens waardigheden over voedsel plaatsen. Ik heb er nu een tabblad voor aangemaakt.
En vandaag is dat een recept die ik vond op internet voor het maken van appeltaart.

Want het is appeltijd, altijd zo rond mijn verjaardag,  maar dit jaar waren ze later, de nieuwe appels bedoel ik. Heerlijk zijn ze en wat is dan lekkerder dan home made appeltaart,

 volgens mij het meest gegeten gebak in Nederland.... of zou het toch slagroomtaart zijn?? Nou ja. Ik zie in ieder geval nooit ergens staan Hollandse slagroom taart met koffie maar altijd appeltaart. Ook in het buitenland trouwens.


Ik heb natuurlijk de appeltaart gemaakt met "zonder suiker" dat wil zeggen wel met vervangende suiker maar alles met een lage glycemische index, dus bv: agavestroop, kokosbloesemsuiker, maar ook het meel is anders. Ik gebruik amandelmeel en speltmeel. Eigenlijk precies wat er in het recept staat. Ik heb wel door de appels nog wat steviadruppels gedaan want ik houd nu eenmaal van een wat zoetere smaak.


Het recept vind je hier.

Verwarm de oven op 180C en vet een springvorm van 20 cm in. Zelf gebruik ik op de bodem altijd bakpapier.

De bodem:

75 gram roomboter  / kokosolie
50 gram agavesiroop
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gram  speltmeel
50 gram amandelmeel

Vulling 

750/ 1 kg appels in blokjes
beetje kaneel en kokosbloemsuiker of enkele druppels stevia.
rozijnen naar smaak


Kruimeldeeg bovenkant

80 gram koude roomboter / kokosolie
50 gram palmsuiker / 50 gram agavesiroop
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gram spelt
50 gram amandelmeel

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een deegbal. Laat deze een half uurtje in de koelkast rusten.
Bekleed met het deeg voor de bodem de springvorm. De bodem en een heel klein beetje de zijkant.
Vul de taart met de appelvulling.
Maak het kruimeldeeg, snel de ingrediënten verkruimelen tussen je vingers zodat je brokjes krijgt.
Stort het kruimeldeeg op de vulling, heel licht aandrukken.
Bak de taart op 180 graden in 45 minuten goudbruin.
Eventueel stukje folie op de bovenkant na een half uur, dit tegen het verbranden van het amandelmeel.

En nu smullen maar.... Lekker met een flinke lepel Crème fraîche .



15 opmerkingen:

  1. Mmm dat ziet er heerlijk uit! Onze kelder ligt ook vol met eigen oogst (appels en peren). Dus morgen naast appelmoes ook maar een appeltaart bakken! Bedankt voor je lekkere recept.
    Groetjes van Aleta

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmmmmmmmmmmmmmm dat ziet er jammie jammie uit

    liefs jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dank voor het suikervrije recept, super!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit!

    Vraagje: Heb je al eens tagatesse geprobeerd? Dat is een 100% natuurlijke suikervervanger (verkregen uit lactose)
    Hier kan je wat info winnen over het product. http://www.tagatesse.be/faq#tagatose
    En je kan er mee koken! Ik gebruik het wanneer ik pudding maak. Zelfde smaak als suiker maar toch een verlaagd caloriegehalte én het is geen chemisch product
    Groetjes!


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik op Internet zoek op tagatesse, dan vliegen me de ruzie's hierover om de oren ;) Wel of niet natuurlijk, gezond, ongezond... veel discussie over dit product. Daar zou ik toch eerst meer over willen weten voordat ik het gebruik.

      Verwijderen
    2. Ik ken het niet... heb er zelfs nog nooit over gehoord.. Het wordt ook in het boek "zonder suiker" niet vermeld als vervanger. Ik zal wel eens een keer gaan kijken, maar voorlopig heb ik wel even genoeg om uit te proberen!!! Het is zo nieuw allemaal dat ik al moeite heb om met de producten die ik nu heb te werken..

      Verwijderen
  5. Hmm, wat een heerlijk recept! Fijn dat er in staat hoe je kruimeltjes kan maken, dat is me nog nooit goed gelukt zonder 'gewone' suiker. Alhoewel palmsuiker voor mij ook tricky is, ik heb het wel eens geprobeerd maar kreeg toch wat last (ik eet suikerloos vanwege mijn darmen ;) Dank voor dit recept Dinah, ik ga het zaterdag uitproberen! Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik geen palmsuiker maar kokosbloemsuiker of is dat hetzelfde?? Palmsuiker staat in het originele recept. Ik gebruik ook wel eens appelstroop maar daar zijn de meningen ook over verdeeld net zo als bij honing.. Ik denk dat iedereen gewoon dat moet gebruiken waar hij/zij wel tegen kan.. Ik moet zeggen dat mijn darmen ook een stuk rustiger zijn (spastische darm) sinds ik vrijwel suikervrij eet.

      Verwijderen
  6. Ik heb van alle gebak ook het allerliefste appeltaart! Dat verveeld gewoon nooit op wat voor manier dan ook...deze lijkt me ook echt overheerlijk...hmmm ruik het bijna door de computer heen...hahaha
    Grtzz..Maddy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat ziet er overheerlijk uit!

    Fijne dag

    Groetjes, Pietrik

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk Dinah mede omdat ik daar ook zo mee bezig ben ga het zeker proberen ,bedankt vast hiervoor gr marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oooh, die ziet er lekker uit! Ik ga het recept ook eens proberen!
    Dank je wel dat je het recept wilt delen!

    Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dankjewel! Had ik eigenlijk gisteren moeten zien, voordat ik naar de bio-supermarkt ging :-)
    Ga ik zeker een keer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.