En vandaag is dat een recept die ik vond op internet voor het maken van appeltaart.
Want het is appeltijd, altijd zo rond mijn verjaardag, maar dit jaar waren ze later, de nieuwe appels bedoel ik. Heerlijk zijn ze en wat is dan lekkerder dan home made appeltaart,
volgens mij het meest gegeten gebak in Nederland.... of zou het toch slagroomtaart zijn?? Nou ja. Ik zie in ieder geval nooit ergens staan Hollandse slagroom taart met koffie maar altijd appeltaart. Ook in het buitenland trouwens.
Ik heb natuurlijk de appeltaart gemaakt met "zonder suiker" dat wil zeggen wel met vervangende suiker maar alles met een lage glycemische index, dus bv: agavestroop, kokosbloesemsuiker, maar ook het meel is anders. Ik gebruik amandelmeel en speltmeel. Eigenlijk precies wat er in het recept staat. Ik heb wel door de appels nog wat steviadruppels gedaan want ik houd nu eenmaal van een wat zoetere smaak.
Het recept vind je hier.
Verwarm de oven op 180C en vet een springvorm van 20 cm in. Zelf gebruik ik op de bodem altijd bakpapier.
De bodem:
75 gram roomboter / kokosolie50 gram agavesiroop
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gram speltmeel
50 gram amandelmeel
Vulling
750/ 1 kg appels in blokjesbeetje kaneel en kokosbloemsuiker of enkele druppels stevia.
rozijnen naar smaak
Kruimeldeeg bovenkant
80 gram koude roomboter / kokosolie50 gram palmsuiker / 50 gram agavesiroop
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gram spelt
50 gram amandelmeel
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een deegbal. Laat deze een half uurtje in de koelkast rusten.Bekleed met het deeg voor de bodem de springvorm. De bodem en een heel klein beetje de zijkant.
Vul de taart met de appelvulling.
Maak het kruimeldeeg, snel de ingrediënten verkruimelen tussen je vingers zodat je brokjes krijgt.
Stort het kruimeldeeg op de vulling, heel licht aandrukken.
Bak de taart op 180 graden in 45 minuten goudbruin.
Eventueel stukje folie op de bovenkant na een half uur, dit tegen het verbranden van het amandelmeel.
Mmm dat ziet er heerlijk uit! Onze kelder ligt ook vol met eigen oogst (appels en peren). Dus morgen naast appelmoes ook maar een appeltaart bakken! Bedankt voor je lekkere recept.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van Aleta
mmmmmmmmmmmmmmmmm dat ziet er jammie jammie uit
BeantwoordenVerwijderenliefs jenneke
Nu jij nog :-)
Verwijderendank voor het suikervrije recept, super!!!
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenVraagje: Heb je al eens tagatesse geprobeerd? Dat is een 100% natuurlijke suikervervanger (verkregen uit lactose)
Hier kan je wat info winnen over het product. http://www.tagatesse.be/faq#tagatose
En je kan er mee koken! Ik gebruik het wanneer ik pudding maak. Zelfde smaak als suiker maar toch een verlaagd caloriegehalte én het is geen chemisch product
Groetjes!
Als ik op Internet zoek op tagatesse, dan vliegen me de ruzie's hierover om de oren ;) Wel of niet natuurlijk, gezond, ongezond... veel discussie over dit product. Daar zou ik toch eerst meer over willen weten voordat ik het gebruik.
VerwijderenIk ken het niet... heb er zelfs nog nooit over gehoord.. Het wordt ook in het boek "zonder suiker" niet vermeld als vervanger. Ik zal wel eens een keer gaan kijken, maar voorlopig heb ik wel even genoeg om uit te proberen!!! Het is zo nieuw allemaal dat ik al moeite heb om met de producten die ik nu heb te werken..
VerwijderenHmm, wat een heerlijk recept! Fijn dat er in staat hoe je kruimeltjes kan maken, dat is me nog nooit goed gelukt zonder 'gewone' suiker. Alhoewel palmsuiker voor mij ook tricky is, ik heb het wel eens geprobeerd maar kreeg toch wat last (ik eet suikerloos vanwege mijn darmen ;) Dank voor dit recept Dinah, ik ga het zaterdag uitproberen! Groetjes!!
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik geen palmsuiker maar kokosbloemsuiker of is dat hetzelfde?? Palmsuiker staat in het originele recept. Ik gebruik ook wel eens appelstroop maar daar zijn de meningen ook over verdeeld net zo als bij honing.. Ik denk dat iedereen gewoon dat moet gebruiken waar hij/zij wel tegen kan.. Ik moet zeggen dat mijn darmen ook een stuk rustiger zijn (spastische darm) sinds ik vrijwel suikervrij eet.
VerwijderenIk heb van alle gebak ook het allerliefste appeltaart! Dat verveeld gewoon nooit op wat voor manier dan ook...deze lijkt me ook echt overheerlijk...hmmm ruik het bijna door de computer heen...hahaha
BeantwoordenVerwijderenGrtzz..Maddy
Dat ziet er overheerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenFijne dag
Groetjes, Pietrik
Leuk Dinah mede omdat ik daar ook zo mee bezig ben ga het zeker proberen ,bedankt vast hiervoor gr marloeskreatief
BeantwoordenVerwijderenOké nu heb ik trek ..... ;-)
BeantwoordenVerwijderenOooh, die ziet er lekker uit! Ik ga het recept ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel dat je het recept wilt delen!
Corine
Dankjewel! Had ik eigenlijk gisteren moeten zien, voordat ik naar de bio-supermarkt ging :-)
BeantwoordenVerwijderenGa ik zeker een keer uitproberen!