Want een GST (geen suiker toegevoegd) op de verpakking wil niet zeggen dat er geen suiker in zit en kan het zomaar zijn dat het product gezoet is met andere zoetmiddelen zoals zoetstof die vaak nog erger zijn dan echte suiker. Een claim van de fabrikant is wel aan regels gebonden maar binnen die regels kunnen ze nog flink een eigen invullen er aan geven. Hier vond een een aantal productanalyses, je zult je verbazen over de claims die je op de verpakking ziet staan en die helemaal niet waar zijn.
Op bovenstaande link vind je trouwens nog meer nuttige informatie ook over de wet en regelgeving omtrent voeding en warenwet mocht je dit interesseren.
Mijn vraag: "en nu" is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Wat ik wel gelijk wist is dat je terug moet naar de bron, dus puur fruit( appel van de boom) en groente( zo uit de grond), granen (natuurlijk zonder al te veel bewerkingen), ed. En om er achter te komen wat er in producten zit is er maar een ding: LEZEN, lezen en nog eens lezen, van alle ingrediënten die op de verpakking staan. En product kennis is ook wel een aanrader. Eenvoudiger is het om geen producten te kopen waar meer dan 5 ingrediënten in zitten want al die extra toevoegingen is dat nodig laat staan al die E nummers....
Nu terug naar de suiker:
Suiker is een koolhydraat en die kun je verdelen in snelle en langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten hebben een lage glycemische index waarde ( GI- waarde)
De GI geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben.
Als twee producten worden gegeten waarin evenveel koolhydraten zitten, kan bij het ene product sneller meer glucose in het bloed komen dan bij het andere. Bijvoorbeeld een volkorenbroodje met hagelslag. Volkoren brood heeft een lage GI en hagelslag een hoge GI.
Een alternatief is het eten van producten met een lage glycemsche index waarden. Wat vooral neer komt op eten wat onbewerkt is dus volle granen zoals spelt en volkoren en zilvervliesrijst en volkoren spaghetti, fruit en groente (vers want uit een potje wordt weer bewerkt en zit geraffineerde suikers) .
Je hebt ook suikers die een lage GI hebben zoals Kokospalmbloesemsuiker of palmsuiker. Dit is suiker waar nog veel goede stoffen in zitten en plantaardig zijn en niet zo bewerkt.
En dan is er nog een plantje. Stevia, dat is een zoetstof die van het blad van de honingplant komt. Een mierzoet plantje en voordeel vooral is dat het bijna geen calorieën bevat. Ook zijn er nog stropen zoals ahornsiroop, agavestroop die een lage GI hebben. Honing is in principe ook plantaardig maar let op!!! bijen krijgen veelal geraffineerde suiker te eten om meer honing te maken of er wordt zo suiker toegevoegd aan honing.
Er zijn nog meer suikervervangers, hier boven heb ik die genoemd die ik nu zelf in huis heb en gebruik. Van de stevia heb ik druppels en gemalenblad in huis. Zelf ben ik meer van het gemalen blad, ziet er natuurlijker uit en is makkelijk te verwerken in mijn eten. Ik ben van plan om zelf plantjes in huis te nemen en dan zelf het blad verwerken.
Je hebt ook zoetjes voor in de koffie en thee en stevia stevig, lijkt een beetje op suiker. Tja en dan zie je hoe uitgekookt de levensmiddelenproducenten zijn. Ik kocht een pot Stevia stevig van natrena en wat denk je. Er zit maar een klein beetje stevia in de pot en de rest is gewone zoetstof.... Maar het staat er wel met KOEIENLETTERS op. Dus ook hier geldt lees eerst de ingrediënten en ga niet uit van gezondheid claime's op de verpakking.
Meer weten over suikers met een lage GI kijk eens op deze website, veel informatie ook met recepten ed, aanrader. Deze website is ook een aanrader Voedzo. Hier nog een blog Ik eet suikervrij. Of deze Lekker leven zonder suiker En nog een Suikervrij startpagina boordevol informatie,
Weet jij nog een goede blog of website met informatie of lekkere recepten, laat het mij weten.