zondag 2 december 2012

Sokken breien DE HIEL

De sokken zijn klaar.
Door mijn poging om sokken te breien is het mij opgevallen in jullie berichten dat er meer mensen zijn die misschien wel sokken willen breien maar de hiel zien als een onoverkomelijk obstakel. Nu ik weet hoe je een hiel moet breien wil ik dit graag met jullie delen want zo moeilijk is het echt niet en als ik het kan dan kan jij het ook.... echt waar. Aan de hand van foto's wil ik laten zien dat het echt niet moeilijk is en dat iedereen die de basis van het breien kent een sok kan breien.

Het patroon voor de sokken vind je hier.
Ik heb 5 bamboe naalden gebruikt van 2,5mm en geschikt garen voor sokken en naalden.Ik heb sokken gebreid in maat 41/43. Dit patroon is geschikt voor de maten 38 tot 46 en de steken en minderingen staan per maat na elkaar vermeld.

Het aantal steken dat je op moet zetten staat vermeld in het patroon, bij mij is dit 64 steken verdeeld over 4 pennen = 16 steken per pen. Je begint met de boordsteek = 2 steken recht en 2 steken averecht tot de lengte die is aangegeven of de lengte die jij prima vind. Ga verder met het been

Mijn uitleg begint bij het moment dat je een hiel gaat breien. Dus de boord en de lengte van de sok is voor jou oké  Je hebt de steken van de sok verdeeld over 4 pennen. Met 2 van die pennen ga je verder om een hiel te breien. ( bij mij 30 steken) De ander twee pennen laat je met rust( bij mij 34 steken) Dit wordt later de boven voet.. Zie foto.

Brei nu heen en  keer het werk brei terug. Handig: zet met het breien alle steken voor het vierkantje op één pen. Brei heen recht en averecht terug...Eigenlijk brei je een vierkant lapje aan je sok...
In het patroon staat precies hoelang je het vierkantje moet maken. (bij mij is dat 5,5 cm.)
Nu ga je verder met een aantal minderen ook dit staat precies in het patroon. Het minderen is om een hoek te maken naar de onderkant voet.Maak niet dezelfde fout als  dat ik eerst heb gedaan maar doe precies wat er in het patroon staat. Dus NLD 1 (= goede kant): brei tot er 8-8-9 st over zijn, 1 st r afh, 1 r, afgeh st overh, keer het werk...

Je hebt dus nog steken op de andere pen en die laat je staan. Ga verder met het patroon, tot je het eind 
aantal steken hebt bereikt, bij mij is dit 16 steken.Op de foto hierboven is de mindering klaar en zie je dat de hiel is gaan buigen.
Om de hiel te sluiten ga je (langs de rode stippen) steken opnemen,dit aantal wordt ook in je patroon vermeld, bij mij is dat 14. Je breit eerst de pen recht en neemt dan steken op, brei nu de 2 pennen die je voor de hiel niet meer mocht breien en neem dan steken op aan de rechterkant. Verdeel de steken van de hiel pennen gelijk over de twee pennen.
Je hiel is zo goed als klaar. Je begint nu met het minderen voor de voet. (anders zou de sok te groot worden)  Je moet om de naald 2x 2 steken samen breien voor de steken van de boven voet , hoe vaak je moet minderen staat ook in het patroon, bij mij was dat 11 x. Zo brei je de gehele voet en ook hoelang de voet moet worden staat weer in je patroon of tabel. (22 cm bij mij) Je bent toegekomen aan de mindering van de tenen maar die spreek voor zich en kan je na de hiel zeker zelf wel.
Hier onder vind je nog wat handig linkjes om je verder te helpen bij het sokken breien mocht mijn uitleg toch niet helemaal al je vragen beantwoorden.

Handige Linkjes:

Het patroon wat ik gebruik drops design herensokken (ook voor dames)
Willy van de tante van Tjorven
Wolatelier
Telpatroon van maat 22 tot 47
Wolhalla Basis patroon sok met duidelijke kleurensok als voorbeeld.
Nog een patroon
jojohiel breien filmpje
Jojohiel nr 2 filmpje nl

En hier zijn de sokken,, eindelijk klaar en net op tijd voor de winter. Harry Heeft warme voeten en nu nog een paar voor mezelf breien......14 opmerkingen:

 1. ha ha ik zag al iets van sokken op mijn blog te staan...en ik zie Dinah te staan, ik moest al breed uit lachen, maar nu neem ik het terug, wat heb je dit geweldig goed uitgelegd, voor mij is het ook hocus pocus hoor, maar mijn eerste gedachte is aan de andere sok whihihihihi

  lieve groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je dit met ons deelt Dinah! Wat zal jouw Harry blij zijn met zijn warme voeten ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtig paar sokken,optijd klaar voor de kou.
  Duidelijke uitleg,groetjes ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed hoor en ja op naar hetvolgende paar hi,,,hi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je zo enthousiast bent over je eerste paar sokken. Mijn eerste paar sokken heb ik zo'n 25 jaar geleden gebreid van een beschrijving uit de Flair. Ik was er super trots op, dacht dat ik dat helemaal niet kon. De hiel lijkt moeilijker dan het is.
  Fijne week,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sokken breien doe je toch niet met stokjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hahaha, grappig, nee dit zijn geen stokjes maar bamboe breinaalden. Ze zijn kleiner, stroever en niet zo koud aan je handen. Ik geef toe dat ik ook eerst dacht dat het sate-prikkers waren maar het zijn toch echt breinaalden. Je kunt de sokken ook gewoon met metalen pennen breien...

   Groetjes, dinah

   Verwijderen
 7. beste Dinah het is me gelukt de hiel na herstart in het breien na vele jaren inactiviteit te breien dank u voor de goede uitleg en bijhorende foto's en verwijzingen met vriendelijke groeten Lea Fonteyn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Dinah,
  Met een breiring is het nog makkelijker om een sok te breien en de hiel is dan helemaal geen probleem meer. Op http://www.hobbygigant.nl/sokken-breien.html staat een heel duidelijk filmpje.
  Hopelijk kun je hier nog meer hele leuke sokken breien.

  Groetjes,
  Hedda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Dinah,
  Met een breiring is het nog makkelijker om een sok te breien en de hiel is dan helemaal geen probleem meer. Op http://www.hobbygigant.nl/sokken-breien.html staat een heel duidelijk filmpje.
  Hopelijk kun je hier nog meer hele leuke sokken breien.

  Groetjes,
  Hedda

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Dinah,

  Nu wil ik graag een babysokje breien. Heb je daar een goed patroon voor. In je linkje kan ik niet vinden hoelang het vierkantje van de hiel dan moet zijn. Groetjes, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat staat in het patroon. Kijk anders even tussen de linkjes hierboven voor een patroon voor baby sokjes.

   Groetjes, dinah

   Verwijderen
 12. Ik ben heel blij met deze uitleg dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.