woensdag 30 mei 2018

Dromenvanger, patroon.

Ik was al een tijdje bezig om deze dromenvanger te haken en om er een patroontje van te maken. Na veel uithalen en herschrijven is het gelukt om een patroon te maken voor een dromenvanger.  Ik vind ze erg leuk maar al die tierelantijntje er aan hoeft voor mij niet.  Wel zou ik de gehaakte veren zie hier voor het patroontje er aan kunnen maken maar ook dat heb ik niet gedaan, ik vind hem zo ook heel erg mooi.

Ik heb zelf een patroontje bedacht voor de dromenvanger, je zou van het patroontje ook een kleedje voor op tafel kunnen maken want dat is wat het eigenlijk is, een kleedje in een ring. hahaha.. Voor het haken van deze dromenvanger gebruikte ik Maxi Sweet Treat (voorheen bonbon) in de kleur zilver grijs van Scheepjes en haaknaald nr 2. Verder nog een ring van 25 cm doorsnee maar je kan ook groter of kleiner ring nemen, hiervoor past je het patroontje gewoon aan door een extra toer toe te voegen of weg te laten. Het garen is een beetje stijf maar als het gehaakt is voelt het toch zacht aan. Het is wel erg dun om mee te haken en dus erg geschikt om kant te maken.


Het patroon.

sluit alle toeren met een halve vaste af en herhaal war ik dit niet vermeld heb. 

 1. Magische ring met 25 stokjes. 
 2. Haak 5 lossen, sla 1 steek over en haak een vaste herhaal.
 3. In elke 5 lossen ketting haak je 5 stokjes
 4. Half stokje in elke steek.
 5. 4 lossen, dubbele stokje door het gat tussen de waaier van 5 stokjes+  halvestokjes (toer 3 en 4) haak 5 lossen, haak 2  dubbele stokjes in het gat tussen de 5 stokjes + halve stokjes van toer 3 en 4 herhaal tot het eind. 
 6. 5 halve stokjes in de grote ring 2 halve stokjes tussen de dubbele stokjes
 7. 7 dubbele stokjes tussen de dubbele stokjes van toer 5 herhaal.
 8. 5 lossen steek over slaan stokje 2  lossen steek overslaan stokje herhaal tot het eind.
 9. 2 lossen 1 stokje op het stokje van de vorige toer, twee stokjes rond de 2 lossen ketting.1 stokje op het stokje van de vorige toer, 2 stokjes rond de 2 losse ketting, 1 stokje, 2 lossen 1 stokje in het stokje van de vorig toer, * 2 stokjes rond de ketting, 1 stokje op het stokje van de vorige toer, 2 stokjes rond de ketting, 1 stokje 2 lossen 1 stokje op het stokje van de vorige toer* herhaal dit. Eindig met  1 stokje 2 lossen halve vaste in het stokje half stokje in het eerste stokje. Je hebt nu 21 picootjes van 2 lossen. 
 10. Haak 6 lossen en een vaste in het picootje.
 11. 5 lossen halve vaste rond de ketting van  lossen vorige toer, 5 lossen en een vaste op de vaste van de vorige toer. herhaal. 
 12. 3 halve stokjes rond de 5 lossen van de vorige toer.
 13. Haak stokjes in elke steek meerder bij de 8ste steek  2 stokjes in 1 steek.
 14. Haak 3 lossen en 3 dubbele stokjes al cluster, 3 lossen sla 2 steken over haak een cluster van 4 dubbele stokjes sla 2 steken over en herhaal. 
 15. Haak boogjes van 6 lossen haak boven op de cluster van 4 dubbele stokjes een halve vaste. Kijk of het gehaakte al past op je ring. Is dit niet zo dan herhaal je bovenstaande nog een keer.
Om het gehaakt rond de ring vast te haken haak je3 halve vasten om in het midden van het boogje te komen en haak dan 6 lossen haal die over de ring en haak een halve vaste in het midden van het volgende boogje, dit herhaal je tot het einde.

Versier je dromen vanger met kralen, veren, lintjes ed. Haak nog een rij lossen om de dromenvanger op te kunnen hangen. 

Veel plezier van het patroontje.


Slapen jullie ook zo slecht met dit warme weer? 9 opmerkingen:

 1. hij is leuk !! mooi dat de dingen van vroeger weer terugkomen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk geworden. Ik heb nog wat oude boekjes met ronde kleedjes erin. Ik wil er ook nog wel weer een gaan maken. Maar dan niet met dat hele dunne spul.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Dinah,
  Is echt hip he, die dromenvangers. ik heb een aantal ringen gekocht en daar moet ik ook een keer mee bezig. Heel erg leuk is je dromenvanger geworden. En bedankt voor je patroon.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind hem zo leuk! En ik denk dat ik hem ga maken.. er ligt nog zoveel van dat garen op zolder... en ik zie het wel zitten om zo'n dromenvanger op te hangen in de veranda. Misschien maak ik er wel twee!
  Leuk werkje om tussendoor te gaan maken. Ik ben blij met je patroon.
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Groot gelijk, hij is prima zo, niet persé iets extra’s nodig!
  Lief dat je het voor ons uitgeschreven hebt!
  Lueve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bedankt voor het patroontje.. heb hier al een aantal jaren een ring liggen.. maar het komt er maar niet van :) ... ooittttttttt komt er ook zoiets uit mijn handen!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.