zaterdag 14 januari 2017

Doily en Coasters. Haken DIY

Ik haakte een 6 tal onderzetters voor mijn swapmaatje van de brievenbus swap. Ze hield van postzakkleuren dus dat werden taupe coasters met rood wit en blauw.
Ik vond ze zo leuk dat ik het patroon met jullie wil delen. Het is in het Engels maar ik heb het even voor jullie vertaald. Hier vind je het orgineel maar er zijn er meerdere die hetzelfde patroon beschijven.Van die coasters heb ik zelf een doily gemaakt en ook dat patroon deel ik met jullie.
Ik heb het gehaakt in Scheepjes Catona en met garen uit de Søstrene Grene. Daar verkopen ze van die schattige kleine bolletjes en haaknaald nr 3,5


Staat erg gezellig in die frisse groene kleurtjes en past perfectonder mijn wol&mos Bollen.

Hier is het patroon. 

 • Toer 1 Je begint met een magische ring. Lukt dat niet dan haak je een rondje van 3 lossen en sluit die met een halve vaste.      
 •  In de ring haak je eerst 3 lossen dit is je 1ste stokje en nog eens 19 stokjes. (20) sluit de ring met een halve vaste.
 • Toer 2 Haak 3 lossen (= 1ste stokje. Haak nog een stokje in de volgende steek. 2 lossen. haak in de volgende 2 steken een stokje. Haak 2 lossen en in de volgende 2 steken een stokje. Dit herhaal je tot je helemaal rond bent, sluit de toer met een halve vaste.
 • Toer 3 Ga met een halve vaste naar de 2 lossen ruimte en haak in elke ruimte (1ste stokje is 3 lossen) 1 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes. Ga naar de volgende ruimte van 2 lossen en haak weer 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes. Herhaal dit tot je rond bent en sluit de toeur met een halve vaste.
 • Toer 4 ga met halve vasten naar de 2 lossen ruimte en haak 3 lossen = 1ste stokje en nog 6 stokjes in dezelfde ruimte haak een vaste in tussen ruimte van de 4 stokjes.  Haak 7 stokjes in de volgende 2 lossen ruimte, herhaal dit tot je rond bent en sluit met een halve vaste de toer.
Hier stop je als je onderzetters wilt haken, ga je voor de doily dan volg je het patroon verder.


 • Toer 5  Hecht een nieuwe kleur aan tussen twee golfjes. haak 3 lossen een stokje 2 lossen en 2 stokjes in dezelfde steek. 2 lossen en haak een vaste in de 4de steek boven op het golfje Haak 2 losssen Haak 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes tussen de twee golfjes in 1 steek 2 lossen haak een vaste in de 4de steek van het golfje . Herhaal dit tot einde van de toer en sluit alf met een halve vaste. 
 • Toer 6  Met halve vasten naar de 2 lossen ruimte tussen de golfjes. Haak 7 stokjes in de ruimte. 1 losse haak een aste rond de 2 lossen van de vorige toer, 1 losse haak 2 stokjes 1 losse en 2 stokjjes in de vaste van de vorige toer.  Herhaal dit en sluit de toer met een halve vaste.

 • Toer 7 Hecht een nieuwe kleur aan in de ruimte van de 2stokjes 2lossen 2 stokjes van de vorige toer.  Haak 4 lossen = 1ste dubbele stokje. 1 dubbel stokje 2 lossen en 2 dubbele stokjes.  2 lossen en dan in de 4de steek boven op het glofje 2 stokjes,2 lossen, 2 stokjes in een steek. 2 lossen haak 2 dubbele stokjes 2 lossen en 2 dubbele stokjes in de 2 lossen ruimte van de vorige toer, 2 lossen en in de 4de steek van het golfje 2 stokjes 2 .lossen en 2 stokjes. herhaal dit tot je rond bent, sluit af met een halve vaste. 

 • Toer 8 Ga met halve vasten naar e 1ste ruimte van lossen tussende dubbele stokjes haak je  9 stokjes 1 vaste rond de volgende 2 lossen 5 stokjes in de volgende ruimte tussen de 2stokjes 2 lozzen 2 stokjes. Dit herhaal je tot je helemaalrond bent. sluit met een halve vaste de toer.
 • Toer 9 Haak 3 lossen. In hetmidden van het golfje haak je een vaste 3 lossen en een vaste in dezelfde steek.  Haak 3 lossen en een vaste tussen de golfjes. 3 lossen in het midden van het golfje en een vaste ( je haakt picootjes) Haak verder tot je helemaalrond bent en sluit de toer af met een halve vaste.

 • Toer 10 Hecht een nieuwe kleur aan in het picootje van het grootste golfje. Haak 4 lossenen een vaste om de 2de rij van 3 lossen van de vorige toer. JHaak in het picootjevan hetlage golfje 2 stokjes 2 lossen 2 stokjes. Haak 4 lossen en een vaste in het picoorte van het grooutjse gofje. Haak weer 4 lossen en een vaste om de de rij van 3 lossen uit de vorige toer. Herhaal dit tot je aan het einde bent dan de toer en sluit af met een halve vaste.

 • Toer 11 Haak 3 lossen = 1ste stokje haak nog een stokje 2 lossen en 2 stokjes in dezelfde steek. 1 losseen een vaste om de ketting van 4 lossenvan de vorige toer. 1 losse en 7 stokjes in de kjertting van 2 lossen vorige toer.  1 losse en een vaste om de ketting. In de vate van de vorige toer haak je 2 stokjes 2 lossen 2 stokjes. 1 losse een vaste om de ketting en 7 stokjes in de 2 lossen ruimte van de vorige toer. Dit herhaal je tot je aan het eind bent van deze toer en sluit af met een halve vaste.


 • Toer 12 Ga met halve vasten naar de 2 lossen ruimte en haak 3 lossen = 1ste stokje.haaknog 6 stokjes.  Haak een stokje in de vaste van de vorige toer. Haak in elke steek van het golfje een stokje behalve in het 4de stokje haak je 3 stokjes. Dit is bovenop het golfje.  Haak een stokje in de vate van de vorige toer en 7 stokjes in de 2 lossen ruimte. Herhaal tot je helemaal rond bent en sluit af met een halve vaste.
Hecht alle draden af en span de doily op als je dit wilt.Kijk dat staat lekker fris en gezellig op tafel. Ga je er ook een maken. Je kan het natuurlijk in elke kleur haken die jij maar wilt.  De Doily is ongeveer 31 cm groot als je hem net als ik haakt met naald nr 3,5.

Veel plezier van het patroon.
10 opmerkingen:

 1. Wat grappig dat iemand van postzakkleuren houdt! Ik vind ze eigenlijk ook wel leuk maar de kleuren van jou doily spreken me het meest aan, gezellig en fris. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leukerdje en bedankt voor het patroontje, altijd leuk om te mhaken! :)

  Lieve-groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Dinah,
  Wat een leuke onderzetters. Bedankt voor je patroon en de inspiratie ;-)
  Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezellig, zo'n kleedje onder de bolletjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. past inderdaad heel goed onder de groenkleuren van je bloemenschaal!
  mijn bloembollen stonden denk ik te warm hahaha in NO time uitgeblied.. dus heb ik er geen mooie foto van kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie kleuren. Ik heb ze ook wel eens gemaakt maar dan tot en met toer 4. Ze zijn nu lekker groot geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie kleuren. Ik heb ze ook wel eens gemaakt maar dan tot en met toer 4. Ze zijn nu lekker groot geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erg leuk! Die postzakkleuren zijn grappig en stoer. Je doily ziet er heel fris uit! Ik ga vast nog eens wat doen met deze patronen, dank je wel :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk kleedje is dat geworden! Past inderdaad mooi op je tafel onder de schaal. Ook je onderzetters zijn leuk.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.