donderdag 29 januari 2015

Sneeuwvlokdeken patroon vertaald in het nederlands.

Ik ben al een tijdje bezig met het maken van deze mooie sneeuwvlokdeken. En ik vind het een erg mooi patroon. Omdat het patroon alleen in het Engels te vinden is heb ik het vertaald in het Nederlands voor die mensen die graag deze deken willen maken maar niet uit de voeten kunnen met het Engelse patroon komt hier de beschijving met foto's om het nog duidelijker te maken.


De sneeuwvlokken.

Toer 1: begin met kleur A-  5 lossen en maak een ring met een vaste.
Haak 3 lossen (dit is je eerste stokje) 15 stokjes in de ring, sluiten met een losse.

Toer 2 : 7 lossen, sla 1 stokje over en vaste in volgende stokje. 7x Je hebt nu 7 lussen.
Hecht kleur A af.

Toer 3: Hecht kleur B aan in  het overgeslagen stokje van toer 3.
Haak 3 lossen (is je eerste stokje) en nog 2 stokjes in dezelfde steek. In de volgende overgeslagen stokje haak je 3 stokjes tot je rond bent en maak de toer af met een vaste in het eerste stokje. !!Je haakt dus alleen in de overgeslagen stokjes.!!


Toer 4: (geen  foto) haak 3 lossen, * stokje losse stokje in de volgende steek, stokje in de volgende steek, stokje in de volgende steek,*  herhaal tussen* maak de toer af met een vaste en hecht kleur B af.

Toer 5: We haken nu in de losse van toer 4 en de ketting van toer 2. Hecht kleur A aan en haak 3 lossen( is je eerste stokje) haak nog 4 stokjes in dezelfde steek. * een losse sla twee steken over, vaste in de volgende steek, een losse, sla 2 steken over,  5 stokjes in de volgende ruimte van losse en om de ketting van 7* Herhaal dit tot je de toer rond bent en hecht kleur A af.

Toer 6: Hecht kleur B aan in het midden van de 5 stokjes met een vaste. Haak nu om de vaste (tussen de groepjes van 5 stokjes) het volgende: * dubbelstokje, losse, dubbelstokje, 2 lossen, dubbel stokje, losse, dubbelstokje, losse en haak een vaste in het midden van de 5 stokjes van de vorige toer. Herhaal. Eindig in het midden van de 5 stokjes.

Toer 7: Deze toer haak je vast aan de al gemaakte sneeuwvlokken als je haakt. 
Haak 3 lossen (is eerste stokje) (stokje, 1 losse, 2 stokjes in dezelfde steek. * 1 stokje in de volgende ruimte, 2 stokjes, 3 lossen 2 stokjes in de volgende 2 lossen ruimte. 1 stokje in de volgende ruimte, 2 stokjes, 1 losse en 2 stokjes in het midden van de 5 stokjes ruimte,*  herhaal.

!! Om de sneeuw vlokken vast te haken doe je als volgt:  de 3 lossen haak je in de vorige sneeuwvlok bij de 3 lossen hoeken en de 1 losse haak je om de 1 losse ruimte van de vorige sneeuwvlok.  Kijk naar de foto, 3 lossen om de 3 lossen en 1 losse om de 1 losse.!!


Het vulmotief:

Toer 1: ring van 4 lossen met kleur A
4 lossen, *stokje in de ring, 1 losse*  *= herhaal 7x  en hecht af

Toer 2: Kleur B hecht aan met een vaste.  stokje, losse stokje in de volgende 1 losse ruimte, *vaste in het volgende stokje, stokje, losse, stokje in de volgende 1 losse ruimte* herhaal 7 x

Toer 3: Deze toer haak je het middenstuk gelijk in de sneeuwvlokdeken. 
Ga met vasten naar de eerste ruimte van 1 losse.
3 lossen, stokje in dezelfde ruimte, vaste om de 3 lossen van het grote sneeuwvlokmotief, 1 losse, 2 stokjes in dezelfde ruimte. 2 stokjes in de volgende 1 losse ruimte, vaste in de 1 losse ruimte van het grote sneeuwvlokmotief, 2 stokjes in dezelfde ruimte.  herhaal. Let op dat je de toer afrond met een vaste in de begin 3 lossen.  afhechten.


Om een deken te maken haak je 7 grote sneeuwvlok motieven aan elkaar en 9 tot 10 rijen.

Orginele patroon komt van Redheart het is een gratis patroon.
Videofilmpje vind je hier. Maar staat ook op bovenstaande website.

Mijn sneeuwvlokdeken is nog niet af maar het shiet al aardig op. Een volgende keer laat ik het eindresultaat zien.
En met deze vertaling kunnen jullie ook aan de slag. Veel plezier ervan.
Trouwens van deze sneeuwvlokken kun je ook onderzetters haken of een kussen...
7 opmerkingen:

 1. Je maakt mij wel blij met dit patroon! Ik vind het zo'n mooie vorm. Helaas moet ik van mezelf eerst nog een stapel granny squares afmaken voordat ik aan wat nieuws mag beginnen. Maar bij het zien van je deken de vorige keer had ik al van zoiets 'dat lijkt me leuk om te gaan doen'...
  Dankjewel voor de vertaling van het patroon en de tuut!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Dina hoor ...
  Bedankt om het patroon te delen ...
  Fijne avond ... lieve groetjes Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dinah wat een leuke blogpost, heel mooi!! Jij zit nog volop in de winter, ik ben met mijn hoofd al in de lente :). Ik wens je alvast een fijn weekend!!
  Groetjes,
  Miriam
  't Bezige Bijtje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je de vertaling plaatst. En goede timing, want het is hier nu net een beetje winters :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo mooi Dinah!!! Wat ben je toch een bezig bijtje!!! En wat haak je toch prachtige dingen in elkaar!!!
  Fijn om hier af en toe te komen toeven op je blog!
  Lieve groetjes en nog een fijn weekend!
  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.