dinsdag 13 januari 2015

Hokus Focus.


Een scherpe foto maken is nog niet zo gemakkelijk als ik dacht. Maar je hebt op je camera wat hulpmiddelen en daar gaat dit blogbericht over.
Er zitten verschillende standen op je camera om te (auto)focussen.. AF

One shot
* elke keer bij het indrukken van de sluiterknop op één punt focust. Heel handig voor macrofotografie en stillevens. 
* Als jij en de camera beide niet bewegen
AI focus
* deze verlegt het focuspunt afhankelijk van waar je met de lens op mikt, handig als je niet steeds de sluiterknop wil loslaten om foto's te maken.
* Als nog jij of je object het belangrijk vinden dat je focus goed is.
AI servo
* optie die continu scherp stelt op een bewegend voorwerp. Heel handig bij rond rennende honden, kinderen of als je een raceauto of sport wil fotograferen.
* is voor als jij of het object wat je wil fotograferen beweegt.

Focus punten in de zoeker stellen je in staat om het focuspunt te bepalen. Door de knop in te drukken en aan het wieltje te draaien boven op de camera kan je een of meerdere punten selecteren. Die punten lichten dan op in je camera. Zo bepaal jij waar de camera op moet scherpstellen. Dit kan er bij iedere camera anders uit zien. Bij die van mij ziet het er zo uit (foto).


Bij portretten stel je altijd scherp op de ogen. Bij Wessel hier op de foto dus ook, toevallig in het midden van de foto. En dan komt het er op aan dat je alle instellingen goed heb staan en dan schieten maar.

2 opmerkingen:

  1. mooi verwoord maar soms ........ nee hoor ik ben niet zo'n fotograaf maar ik blijf het proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik leer er telkens weer wat bij. En soms denk ik dat ik het weet en dan mislukt het weer.... Ik had me vanmorgen toch een slechte wazige foto... Maar dat mag de pret niet drukken, het blijft leuk om uit te proberen.

    grtjs, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.