zaterdag 22 november 2014

ISO

weet je nog dat je vroeger een filmrolletje ging halen en dat je dan om een rolletje vroeg met asa 200 voor daglicht en asa 400 voor foto's binnen? ISO is de oude asa zeg maar. Het heeft te maken met de lichtgevoeligheid van de film (opname) Hoe hoger de ISO waarde hoe meer lichtgevoelig.

Ik heb weer verschillende foto's gemaakt met steeds andere ISO-waarden.
Je kunt bij weinig licht dus goed een hogere ISO waarde gebruiken. Het heeft ook nadelen... De foto wordt korrelig van een hoge ISO-waarde. Dat noemen ze ook wel ruis. Het is aan jou of je dit mooi vind maar ik vind het mooier om een zo klein als mogelijke korrel te zien in mijn foto's.

Dit vond ik hierover:

Een lage waarde (50 of 100) geeft aan dat het relatief lang duurt om een foto te maken, een hoge waarde (400, 800, 1600) geeft aan dat het relatief kort duurt om een foto te maken. Maar hoe lang het echt duurt hangt af van de hoeveelheid aanwezig licht en het diafragma. Net zoals bij het wijzigen van de sluitertijd of diafragma kun je ook met ISO waarde een ‘stop’ winnen of verliezen. Elke stap naar rechts (100, 200, 400, 800, 1600, 3200) levert 1 stop extra licht op. Elke stap naar links kost een stop licht. De lichtgevoeligheid van de sensor neemt toe, maar je loopt ook meer risico op ‘ruis’ in de foto, digitale foutjes. Afhankelijk van de kwaliteit van de sensor in de camera zie je ruis toenemen vanaf ongeveer ISO 400. Sommige camera’s zijn wat gevoeliger hiervoor dan anderen en het is in vergelijkende tests dan vaak ook een belangrijk punt. De ruisgevoeligheid bepaalt mede hoe lang je in de schemering of binnen zonder statief door kunt blijven fotograferen en toch acceptabele resultaten kunt krijgen.bron

De foto's die ik maakte met verschillende ISO-waarden van 100 tot 6400 wel steeds in dezelfde diafragma en sluitertijd.

Onderstaande foto vond ik het mooist De foto is niet heel erg licht en geeft volgens mij de juiste sfeer weer. Waar ook iets voor te zeggen is. Een perfect belichte foto is niet per definitie mooi. Jij bepaald wat mooi is. en dat is nu precies waarom jij ook je camera uit de automatische stand moet halen.
 foto: F4.5 - 01/3 sec  - ISO 400

Hier onder dezelfde foto maar dan in de automatische stand met dezelfde camera. Het valt mij vooral erg op dat er geen schaduw is van de kaarsen. De foto is wel scherp en je ziet alle details. De sfeer van kaarslicht is weg.. Oordeel zelf.
De camera vond deze instelling het beste: F4 - 1/60 sec - ISO 800
4 opmerkingen:

 1. Blijft leuk om de verschillen te zien tussen de 'automaat-stand' en dat wat wij het meest mooi/sfeervol vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat vind ik ook, al hoewel ik eerst best tevreden was met de automatische stand. :-)

   Verwijderen
 2. Ik ben blij met je berichtjes over al die instellingen... Afgelopen week had ik zelf zitten rommelen aan de knopjes op m'n toestel (eerst per ongeluk 'iets' gedaan en toen wilde ik het herstellen, maar ik wist niet hoe...) en toen heb ik je blog er ook nog bij gehaald.
  Ik pin de verschillende onderwerpjes dan kan ik ze gemakkelijk terugvinden.
  Wat een gave banner heb je op je blog gemaakt, en ook jouw foto vind ik zo leuk ... roze lippen...

  Fijn weekend, groetjes v. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik vind de foto zelf erg leuk, maar hier vinden ze het niks ik kijk te streng.. dat vind ik juist grappig omdat ik meestal lach. :-) fijn dat ik je een beetje wegwijs kan maken in fotografieland, wat voor mij ook nog een mysterie is hoor! Maar heel leuk om te ondekken.

   Lieve groet,dinah

   Verwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.