vrijdag 17 augustus 2012

Terug uit Groningen.

Ik zei al dat ik snel weer terug zou zijn....... daar ben ik alweer. We zijn 2 nachtjes in Groningen geweest. Heerlijk even eruit. Ik moest nog even naar de Ikea voor een nieuw blad voor mijn hobby tafel, die verkochten ze niet in Hengelo maar gelukkig wel in Groningen. Tjonge jonge wat een mega Ikea staat daar. Dit was niet de reden hoor dat we naar Groningen zijn gegaan maar het kwam toevallig zo uit.
We zijn in Noord Groningen geweest omdat Harry's familie daar vandaan komt. We zijn in Uithuizermeeden geweest. Dat is echt aan het eind van Nederland als je iets verder gaat dan val je in de zee (het wad, gelukkig was het eb :-) Prachtige vergezichten en veel molens zowel oude en nog meer nieuwe molens. Uithuizermeeden is een klein dorpje met nog geen 2500 inwoners. Het is ontstaan uit een aantal terpen. De Mariakerk op de foto hierboven stamt uit het jaar 1300.
We zijn ook even naar het wad gaan kijken. Daar zagen we het eiland Schiermonnikoog in de verte. Tenminste dat denk ik. Het was niet helemaal helder en als je lang genoeg kijkt dan zie je op een gegeven moment niet meer wat zee is en wat lucht.

Nog even een bezoekje gebracht aan Delfzijl om koffie te drinken en weer terug naar Groningen om een pannenkoek te eten op de pannenkoekschip.


 De volgende dag zijn we naar Bourtange gegaan.
Dat is echt een aanrader. Je kan verschillende afstanden wandelen om de vesting maar er is ook een klein open busje voor mensen die slecht ter been zijn. De entree is gratis, voor het museum betaal je wel iets. Meer informatie vind je hier

Bourtange (Gronings: Boertang) is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Vlagtwedde, in de streek Westerwolde. Bourtange is kortstondig, tussen 1808 en 1821, een zelfstandige gemeente geweest.
Vijfhoek
Opvallend aan de Vesting Bourtange is de vorm, namelijk een pentagram (de wiskundige benaming voor een vijfhoek). De diagonalen, vanuit elk bastionpunt twee, verdelen elkaar volgens het principe van de gulden snede. Het hart van deze diagonalen vormt wederom een pentagram. De 14 lindebomen op het marktplein zijn oorspronkelijk geplaatst langs de zijden van het middelste pentagram.
Het is een beschermd dorpsgezicht ontstaan in 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, volgde de stad Groningen de noordelijke stadhouder Rennenberg in zijn keuze voor Spanje. De stad werd toen bevoorraad vanuit Duitsland, via een weg op de zandrug (tange) die door het Bourtangermoeras voerde. Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje, aan de overste Diderick van Sonoy opdracht op de weg een vesting aan te leggen. Na zijn dood werd het werk voortgezet door Willems opvolger en neef Willem Lodewijk van Nassau (de oudste zoon van zijn broer Jan VI de Oude). In 1594 werd de stad Groningen heroverd, en in 1594 werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
De vesting werd onder andere in 1665 tijdens de Eerste Münsterse Oorlog verbeterd, en in 1672, tijdens de Tweede Münsterse Oorlog toen Bernhard von Galen Groningen aanviel. In 1742 bereikte de vesting de grootste omvang. Doordat het Bourtangermoeras steeds meer verdroogde, en de vuurkracht van geschut groter werd, nam de militaire betekenis van de vesting echter af.
Opheffing
 In 1851 werd de vesting officieel opgeheven, en werd Bourtange een agrarisch dorp in Westerwolde. De grachten werden met de aarden wallen gevuld en de militaire gebouwen en percelen werden verkocht.
Reconstructie
Rond 1960 liep het dorp leeg. Bourtange was niet met de tijd meegegaan en was geen plaats waar jongeren zich vestigden. De gemeente Vlagtwedde liet vervolgens de vesting herbouwen in de staat zoals die in 1742 geweest was. Men vindt dus thans bij de grens tussen Duitsland en Nederland (Groningen) een vesting uit vervlogen tijden, die vrijelijk te bezoeken is.
informatie hier gevonden

 Veel foto's gemaakt. Ook van bloemen en vlinders maar die laat ik een andere keer zien.

Leuke kleine huisjes en een moestuin.

heerlijk koffie gedronken met appeltaart.
Het weer was fantastische.
De molen en de boerenschuur zaten vol met zwaluwen, die veel te snel waren voor de camera.
Wessel in het wachtershuisje.

Ons bezoek aan Groningen heeft voor heel wat beroering gezorgd zagen we in het nieuws.

7 opmerkingen:

 1. Wat hebben jullie toch veel gedaan, gezien, en beleefd in (maar) 2 dagen...in Groningen!
  En passant een blad voor je hobby tafel gevonden, bij een (super groot) Ikea filiaal!
  In Delfzijl rond gekeken...en op de Pannekoeken boot lekker pannekoeken gegeten!
  Het super mooie oude Bourtange bezocht...met lekker koffie en Appeltaart...ja natuurlijk met slagroom!!!
  Heel wat interssante informatie is daarover trouwens te melden! (nee niet over de appeltaart natuurlijk)
  En dan nog de kleine Wessel, in het oude wachters huisje...zo te zien zou hij 'echt' een hele goede wachter kunnen zijn!!!

  Een heel fijn weekend verder, en groetjes van Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi daar !! En ik heb weer wat van Nederland gezien wat ik nog helemaal niet kende !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om even mee te kijken. Bourtange staat (nog steeds) op ons lijstje. Het is dus zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen, als ik jouw blogpost lees!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jee, wat bijzonder allemaal, dank je wel voor de mooie foto's en wat leuk dat je ons laat meegenieten van deze bijzondere streek! Bourtange heb ik zelf nog nooit bezocht, maar nu ik er meer over lees lijkt me dat beslist een aanrader. Jullie hadden ook prachtig weer, heerlijk! Tja, en de volgende keer niet meer zo met de voeten stampen hoor ;)! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hahaha. Nee, Lupineke, we zullen ons gedragen en de Groningers niet zo aan het schrikken maken. Wij hebben trouwens niets van die aardbeving mee gekregen. Gelukkig niet. :-)

   Groetjes, dinah

   Verwijderen
 5. Ik had je nog niet eens uitgezwaaid en nu ben je al weer terug. Fijn om er zo even een paar dagen tussenuit te zijn. Mooi kerkje, het lijkt helemaal niet Nederlands. Leuk om al iets meer te weten over Bourtange, want dat wil ik toch wel eens bezoeken.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh.., ik heb met veel plezier je verslag gelezen. En wat een mooie foto's heb je gemaakt. Nou ja, soms is een korte intensieve uitstap net zo leuk als een lange lummel vakantie...
  Succes met klussen..., een mens blijft bezig hè..?

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.