Ik heb me wat verdiept in het gebruik van suiker.. eigenlijk begon het allemaal met mijn gewicht die maar niet wil dalen en ik vrij wel vet-loos/arm eet. magere, kaas, vlees, boter, brood en noem maar op. Mijn koelkast stond dan ook vol met optimel en slankie en vergeet ook de 24 boter niet en ontbijtkoek enz. Allemaal mager en low-vet of helemaal zonder vet, behalve IK... Nu weet ik ook wel dat je
ook van "light"producten niet zoveel moet nemen en ik deed dan ook mijn best om niet meer dan 1 glas colalight op een avond te nemen en niet te veel te snoepen van "light"chips en "light"worst en "light"koekjes. Het mocht allemaal niet baten. Ik blijf gezet en ben nog steeds groeiende zoals heel veel anderen trouwens..... O, ja en ik kreeg steeds meer behoefte om zoet te eten en had altijd trek.. (dip) ook niet echt heel bevorderlijk als je probeert af te vallen.
Op een avond zat ik naar de tv te kijken en zag een programma over obesitas en waarom we steeds dikker worden en de invloed van de voedings industrie. Zeer interessant vond ik dat ze in het programma vertelden dat het probleem niet zo zeer ligt bij het eten van vet maar bij het eten van koolhydraten (tarwe,suiker,enz) Het suiker gebruik is in een aantal jaren toegenomen van slechts 2 kilo pp per jaar tot ruim 40 kilo pp per jaar. Het gaat hier over een gemiddeld mens... en aangezien ik een koekiemonster ben zal ik zeker wel op 50 kilo komen per jaar.
Op een website vond ik deze uitleg van hoe suiker zich omzet in vet...
Door Jetty van der Graaf, orthomoleculair voedingsdeskundige
Vroeger hebben we geleerd dat vetten 9 kcal en eiwitten en koolhydraten 4 kcal per gram leveren bij verbranding. Dus als we wilden afvallen zouden we minder vetten moeten eten. Ook werd door het Voedingscentrum jaren geleden de strijd aangebonden tegen overgewicht, hart- en vaatziekten middels de campagne “Let op Vet!” Deze heeft absoluut niet het beoogde resultaat gehad, juist het tegendeel. Mensen gingen minder vet eten, maar kregen daardoor tekorten aan essentiële
onverzadigde vetzuren.
Ook in Amerika is overgewicht een ware epidemie geworden. Hier worden al jaren zeer veel vetvrije snacks en lightproducten gepromoot, er is zelfs al een frituurvet (Olestra) op de markt die niet in het lichaam opgenomen wordt. Echter de hoognodige vetoplosbare vitamines en antioxidanten lossen hier wel in op en gaan voor het lichaam verloren. Ondanks dit alles wordt de mens steeds dikker en vetter.
Wat gebeurt er?
Als men echter géén vet meer mag eten, gaat men vanzelf meer koolhydraten eten. Deze worden in het lichaam bij de spijsvertering afgebroken tot de bouwstenen, glucose. Alle lichaamscellen hebben glucose nodig voor de energievoorziening. Echter de hoeveelheden die wij binnenkrijgen overschrijden deze behoefte ruimschoots. Hierdoor wordt er ook extra insuline aangemaakt. Het lichaam gaat deze overmaat glucose opslaan als vetreserve. Hier is insuline ook voor verantwoordelijk. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat eeuwenlang heel nuttig was, doordat in vroegere tijden periodes van overmaat werden afgewisseld door periodes van schaarste. Dit komt
in onze Westerse maatschappij niet meer voor en dus raken wij onze opgebouwde vetreserves niet meer kwijt. Ook hebben we juist vet nodig, maar dan wel de “goede vetten”, ook wel essentiële vetzuren genoemd, om goed te kunnen functioneren en ook om gewicht te kunnen kwijtraken.
Goede vetten voorkomen hart- en vaatziekten, overgewicht, te hoog cholesterol, spelen een rol in de immuniteit, zijn nodig in alle lichaamscellen, zijn onmisbaar in de hersenen, kortom zijn nodig voor het goed functioneren van.een gezond lichaam. bron:http://www.fonteine.com/vetarm.html
Lees het artikel maar verder op de website als je het interessant vind.
Mij ging het er om dat bovenstaande mij op het lijf is geschreven. Ik at vetarm en kom nog aan ook.. Hoe frustrerend is dat?? En dan vraag je wel af wat doe ik verkeert.
Het programma van focus bleef maar in mijn hoofd rond spoken en toen ben ik gaan googlen en kwam op verschillend sites maar ik had meer behoefte aan concrete informatie = boek. Dus heb ik het boek "zonder suiker"van Anne Marie Reuzenaar aangeschaft en door gespit.
Het is een boek die als naslagwerk en als receptenboek kan dienen.
Wel handig want als je eenmaal weet wat wel en niet goed voor je is heb je pas echt een probleem.....
Zoek in de supermarkt maar eens een product waar
geen SUIKER in zit.
Nou... daar ben ik nog wel even mee bezig om dat uit te zoeken. Suiker heeft ook nog veel bij namen als glucose of bietenstroop, aspartaan, high fructose corn syrupl HFCS, bv.
En probleem nummer 2 is dan...
wat kan ik nog wel eten en hoe maak je dat klaar.
|
Mijn eerste baksel: muffins zonder suiker, ze zien er lekker uit maar smaken deden ze niet.. |
Dan is een boek met veel recepten heel handig. (Er zijn nog meer boeken te koop over dit onderwerp zoals 100% suikervrij in 30 dagen van Corola van Bemmelen.) Wist je dat een flesje AA drink, heel populair in de sportkantine maar liefst14 suikerklontjes bevat. Als je een mars en een glas cola drinkt krijg je minder suiker binnen (11 suikerklontjes)
Nou ja je snapt het al ik ben heel druk met het opnieuw uitvinden van recepten en zoeken naar ingrediënten, die als vervang worden gebruikt, maar niet overal te krijgen zijn. Pffff
Het meeste heb ik nu wel in huis en ik ben al goed bezig met het vervangen, en niet alleen met het bakken van koek en koekjes, maar alle maaltijden want ook in pastasaus en vleeswaren en groenten in potjes zitten suiker. In het boek staat een stappenplan om binnen 28 dagen suikervrij te eten, dit volg ik niet omdat ik langzaam mijn eetgewoontes wil veranderen en ik vind het zonde om goed voedsel in de ton te gooien.
Ik ben nu 2 weken bezig en eet nu al bijna helemaal zonder suiker.. Een klein beetje suiker zat er nog in de dressing maar die is nu ook opperdepop. En heb ik voor het eerst een suikervrije kruidkoek gebakken die ook nog eens vetvrij is,, Lekker....het is een beetje uitproberen nog ;-)
Ook eens een suiker en zuivelvrije koek bakken,
hier vind je het recept.
Ik moet het natuurlijk wel vol houden en dat is best moeilijk, dat geef ik gelijk toe.
Het zal nog wel een duren voor ik een
nieuwe balans heb gevonden en ik hoop dan ook dat
al het goed wat het mij zal gaan doen,volgens het boek, ook uit komt....