zaterdag 27 januari 2018

Pannenlap en ovenwant.


Ik wil heel graag leren hoe ik een quilt kan maken en daarom experimenteer ik met lapjes aan elkaar naaien. Ik deed dat al bij het schort wat ik gemaakt heb, hier vind je daar alles over. Ik naaide een paar driehoekjes aan elkaar en naaide twee applicaties, de kippen op het schort.

Nu ben ik weer een stapje verder gegaan en heb ik geëxperimenteerd met vulling tussen twee lappen. En zo ontstond al gauw het idee voor een pannenlap en een ovenwant. De pannenlap heb ik gemaakt van twee stukken stof van 20 cm breed en lang. De tussen voering is fyberfill. Een simpel kruis van hoek naar hoek vond ik voldoende uitdaging voor mijn eerste doorpit ervaring.  Ik maakte zelf ook de biaisband van een stuk stof. Ook leuk om te doen maar heb er wel mijn vinger aan verbrand. auw..


Leerpuntjes: De hoekjes om gaan met het biaisband vind ik nog best een lastig klusje. Dat ga ik nog een paar keer oefenen. Ook de ovenwant is niet helemaal zoals ik bedoeld had. Die had wel een maatje breder mogen zijn. Hij is nu aan de kleine kant omdat ik er geen rekening mee heb gehouden dat je de want ook nog moet keren. Oppassen op mijn vingers met het strijken is ook een dingetje.

Al het begin is moeilijk en foutjes maken is minder erg dan het nooit geprobeerd te hebben!

Inmiddels heb ik wat spullen gekocht om een quilt te maken. Zo heb ik via internet een quilt liniaal gekocht en een 1/2 inch naai voetje. Ik had al een roteer mes gehaald en een snijmat. dat maakt het maken van gelijke lapjes wel een stukje gemakkelijker. De driehoekjes van het schort heb ik zitten knippen. Niet echt een goed idee als je een quilt wil maken.

Verder vind ik You Tube erg handig om veel filmpjes te bekijken over hoe anderen de mooiste quilts maken en technieken uitleggen om een quilt te maken. Wat me dan wel heel erg opvalt is dat ook dit weer een wereld op zich is en je ook hier volledig in kan verliezen.  Op Pinterest heb ik een bord aangemaakt met de meest fantastische werkstukken. Of ik ooit zoiets ga maken... denk het niet maar een eenvoudig quiltje lijkt me wel mogelijk.

 Wordt vervolgd.

14 opmerkingen:

 1. Wat leuk! zo ben je aan het oefenen en ondertussen maak je ook nog de meest prachtige dingen!
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gewoon beginnen , dinah.. ennnnnn juist niet teveel naar anderen kijken en je eigen verzinsels uitvoeren!! ik heb een paar quilts gemaakt en heb geen idee hoe anderen het doen en hoe die namen geven aan bepaalde vormen, ik maakte gewoon een stuk karton van 30x30 in driehoejen en rechthoeken en vierkanten en die gebruikte ik als mal op diverse oude katoenen kleding (pyama's, nachtponnen, overhemden en wat kussenslopen en theedoeken die aan 1 kant versleten waren... de achterkant heb ik gedaan door een versleten dekbedovertrek weer aan elkaar te naaien na de versleten stukken er uit geknipt te hebben en de voering was een zomerdekbed van ikea van 4 euro... alles met de hand gedaan, lekker in de tuin zomers en doorgepit in de winter op de bank bij de tv.. het duurde een jaar, maar ik heb er nu alweer 7 jaar plezier van op mijn bed swinters als extra deken/sprei !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit al heel goed geslaagd. Ik vind quilts erg mooi, maar kan me er niet toe zetten het ook eens te gaan doen. Ik vind al zo veel dingen leuk, kom tijd te kort. Ik ben benieuwd naar je vorderingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een quilt lijkt me zeker mogelijk als ik dit moois al zie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk setje. Zo te zien best een geslaagde poging. Je kunt get gebtuikem, ziet er goed uit en hebt er nog van geleerd ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wauw, ziet er echt goed uit wat je al maakte! Quilten....ook nog iets wat ik ooit eens wil gaan doen, hahaaha,...ik zet het bij op mijn ellenlange lijstje. Of het er ooit van gaat komen weet ik niet, maar ondertussen geniet ik des te meer van alles wat hier in blogland verschijnt! Have fun!
  groetjes
  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke ovenwant en pannenlap! Voor vrijwel alles geldt 'al doende leert men'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een gaaf project.
  Gewoon volhouden, het zal elke keer een stukje beter gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dapper door gaan !! je kan het !! en de pannelappen en ovenwant zien er gaaf uit

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel succes met je plannen! Ik vind het prachtig, maar het is niet mijn ding...
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed idee om met iets kleins te beginnen. En het is nog leuk geworden ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk om te zien hoe jij jezelf dingen aanleert en er mee oefent! Dat gaat wel goed komen hoor..
  Ik keek even op je Pinterestbord... wow... wat een mooie dingen zie ik daar! Leuk die muziekquilt met geappliceerde vogeltjes! Die zie ik je wel maken voor je man...
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Your blog was absolutely fantastic!
  Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
  Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
  หนังตลก

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.