zondag 10 december 2017

Kerstboom op canvas DIY


Dit jaar gaan we het anders doen. De kunst kerstboom mag op zolder blijven en ik ga wat meer kleine kersthoekjes maken. We hebben een echte mini kerstboom en wat dienbladen en krijttekeningen op de ramen, lichtjes in de boom buiten en deze hangt nu bij ons aan de wand en is niet zo heel ingewikkeld maar wel erg leuk om te maken. Ik zal het jullie in dit blogpostje laten zien hoe ik het gemaakt heb.


Wat heb je nodig:

 • een groot canvas (action 75 bij 115 cm)
 • snoeiafval (niet al te dikke takken)
 • Kerst decoratie, denk aan alles wat je eigenlijk niet meer gebruikt of koop kleine deco of maak het zelf.
 • lampjes (op batterijen of met snoer)
 • lijmpistool.
 • Verf ( ik gebruikte antraciet van Annie Sloan)
 • Snoeischaar
 • schroefjes en ijzerdraad om het op te hangen.

Laten we beginnen:

Schilder het canvas in de door jou gekozen kleur. Ik gebruikte krijtverf maar je kan net zo goed plakkaat verf gebruiken. Meng meerdere kleuren door elkaar, dat staat ook erg leuk. Laat het goed drogen en maak aan de achterkant alvast, met de schroefjes en ijzerdraad, een mogelijkheid om het schilderij op te hangen. 


Pak de takken en knip ze op verschillende lengtes af. Leg ze op het canvas in de vorm van een kerstboom ( je kan ook een andere vorm maken zoals een kerstbal of klok) vind je dit lastig, teken dan een kerstboom op het canvas met potlood en meet de takken af, snoei ze en leg ze op hun plek neer. Leuk om ook een stam te maken aan de onderkant met korte takken. Zie tekening.


Na dat je bepaald hebt waar de takken komen laat je het lijmpistool warm worden.  Lijm de tak in en leg ze weer op de plaats. druk de tak even aan en houd dit enkele seconden vast. Pak de volgende tak en herhaal het lijmen en vastdrukken. Kijk ook goed of de tak wel genoeg vast zit, anders laat je er nog een beetje lijm tussen lopen. Op de tekening hierboven zie je hoe ik de takken verdeeld heb. In totaal heb ik 15 takken gebruikt voor de kerstboom en 5 kleine takjes voor de stam. Het is niet erg als er zijtakjes aan zitten dat staat juist erg leuk.


Nu kan het versieren beginnen. Pak de kerstballen, sterren, strikjes en andere deco en lijm dit met het lijmpistool op de kerstboom, tussen de takken maar ook op en onder de takken en op het canvas zelf kun je decoratie lijmen. Verdeel het zo leuk mogelijk. Gebruik ook natuurlijke decoratie zoals dennenappels. Je kunt zelfs mos gebruiken (wel de gedroogde anders plakt het niet goed.) Vergeet niet een mooie ster of zals ik gebruikt heb een houten kerstboom als piek bovenop de kerstboom, dat maakt het helemaal af.


Als allerlaatst heb ik de lichtjes aangebracht door het snoer langs de takken te laten leiden. Je kunt ook de lichtjes aan de achterkant aanbrengen door gaatjes te prikken in het canvas en alleen de lichtjes naar buiten steken. Prik dan wel van voor naar achter dan blijft het canvas mooier. Ik vond dit echter niet nodig en heb ze aan de voorkant aangebracht. Het snoer en de batterijen heb ik bij de langste tak naar achter gestopt en het batterijen omhulsel vaste gelijmd aan het houten frame.

En dan is je alternatieve kerstboom klaar om een mooi plek te krijgen in de kamer en te genieten. hier onder nog een foto van de alternatieve kerstboom als de lichtjes branden. 

12 opmerkingen:

 1. Dit spreekt me heel erg aan. Ik ben niet van de kerstbomen en alle tierlantijnen. Voor mij is Kerst een feest van eenvoud. Deze canvasboom past daar heel goed bij. Mooi door zijn eenvoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is dat heel mooi én creatief gedaan!
  Fijne zondagavond
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms is het zo leuk om eens helemaal wat anders te doen, goed gelukt hoor! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat leuk!!! en helemaaaaaal anders dan anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg leuk, wat heb je hier weer veel goede ideeën in verwerkt!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is ook weer zò leuk! Hoe verzin je het toch?
  Ik heb hier ook genoeg snoeiafval, dus wie weet...
  Wat heb je het goed beschreven en getekend!
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat staat dat gezellig. Je ziet veel van dit soort schilderijen op het moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  ตารางบอล

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.