dinsdag 1 maart 2016

Nieuwe na 50 jaar trouwe dienst.


Ja want zo oud was mijn machine, een erfstukje, want deze trouwe was ooit eigendom van mijn moeder die hem 50 jaar gelden bij V&D, die ook niet meer bestaat, kocht. Ze heeft nooit veel genaaid. Gordijnen lekker recht toe dat kon ze wel en daarvoor gebruikte ze dit loodzware apparaat dan ook. Ik kreeg hem toen ik 21 jaar was als enige dochter zou ik daar vast wel iets mee kunnen. Nou en dat heb ik gedaan van kinderkleding voor neefjes en nichtjes tot aan winterjassen voor mezelf aan toe. En toen zomaar in eens was het klaar. Het was niet meer hip om zelf iets te maken of was het dat de mode steeds meer betaalbaar werd. Ik weet het niet meer. Maar de naaimachine werd alleen nog uit de kast gehaald om gordijnen en het hoognodige te naaien. 
Een tijdje terug blies ik het stof eens van de naaimachine en zou weer wat gaan maken maar het oude beestje deed het niet meer zo goed. Hij had al wat problemen, die niet verholpen konden worden, met de spanning, waardoor de draad om de paar meter afbrak. Nou, dan is de lol er snel van af hoor als je om de haverklap die draad weer in de naald moet doen.  En nu begon hij te stinken een soort brandlucht kwam er van af. Tja dat was voor mij de druppel, dit is niet meer vertrouwd. De oude machine moet naar de stort. Met enig pijn in mijn hart, dat wel. Het was nog een stukje van haar en daar moet ik nu ook afscheid van gaan nemen.Er moet wel een vervanger komen om het afscheid niet te pijnlijk te laten worden en zo ging ik op zoek. Poeh wat is er veel te koop de ene nog mooier dan de andere. er moesten dus keuzes gemaakt worden. Ik ben niet van plan om een naai carrière te beginnen dus een computer gestuurde met tig borduursteken uitgeruste halve computer vind ik wel veelte gek. En sowieso een nieuwe.. zou een knappe 2de hands niet net zo goed zijn best doen en kan ik daar mee leven?. Eentje een tweede kans geven? Gauw naar Markplaats en rond kijken in de buurt. Ja hoor daar stond hij. Een knappe twintiger die een nieuwe baas zocht en dat voor een prikkie. Na mailcontact kon ik snel komen om de machine te bekijken en wat blijkt dit is ook een erfenisje maar werd niet gebruikt. Ik heb de naaimachine mee naar huis genomen en gepoetst en hij kreeg een nieuwe naald en mooi wit garen, even opnieuw afstellen en wat denk je. Hij werkt geweldig. Ik ben helemaal blij. Gelijk wat steken geprobeerd, op mijn oude zaten maar 2 steken, stik en zigzag -steken en hier zitten nog wat andere leuke steken op die ik misschien wel nooit ga gebruiken maar het kan wel. Is het geen beauty?


Er zit geen boekje bij.. lastig is dat maar ik vond wel een handleiding online "gelukkig" want nu weet ik ook hoe ik de machine verder kan gebruiken en hoe het werkt met de steken ed. Deze naaimachine werkt net weer iets anders dan de oude Maritza. En dan is z'n boekje wel heel erg handig.

proeflapje met verschillende steken gemaakt...

Heb ik nu een nieuwe hobby erbij? 
Nee dat denk ik niet maar wie weet, wat niet is......

Het afscheid van mijn moeder haar naaimachine wordt er wel iets gemakkelijker van.
20 opmerkingen:

 1. Fijn. Goed besluit. Ik krijg er zelfs de naaikriebels van. Jammer dat ik vanmiddag moet werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij ,of zij, ziet er als nieuw uit. En misschien heeft iemand nog wel een handleiding liggen. Snuffelen op internet maar. Veel plezier met uitproberen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel plezier met je nieuwe machine! Prachtig ding! En gelukkig heb je nog een foto van de Maritza!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super, je nieuwe naaimachine. Veel naaiplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Dinah,
  Veel plezier met je nieuwe naaimachine. Mijn moeder heeft er 3(!) haha. :-)
  Fijne dinsdag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel plezier met je nieuwe naaimachine ...
  De oude vind ik toch decoratief ook z'n charmes hebben ...
  Fijne dinsdag ... lieve groetjes Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel naaiplezier met je nieuwe machine! Fijne dag, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. fijn een nieuwe !! wie weet wat je er nog mee gaat maken het leven is verrassend

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Veel plezier met je nieuwe naaimachine! Soms gaat zoiets ineens snel. Toch fijn dat je veel mooie herinneringen hebt aan de oude naaimachine dat zal altijd blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo'n erfstuk wegdoen is best lastig, maar ja, als ie het niet meer doet..... Je hebt er een heel knappe voor in de plaats, wie weet wat je voor moois gaat maken ermee :-) Laat je eens prikkelen door Pinterest, dan is de kans groot dat jullie heel goede vriendjes worden, de nieuwe machine en jij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kreeg laatst een erfstukje maar de andere 2 wegdoen dat lukt me nog niet zo goed al is het echt nodig ze zijn ook op maar niet door mijn gebruik haha
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gefeliciteerd met je nieuwe machine! Eerlijk is eerlijk het oudje ziet er wel veel mooier uit! ;-))
  Dat je maar veel prachtige dingen mag maken! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maritza...volgens mij hebben wij die thuis vroeger ook eentje gehad :-)
  Jammer van Maritza, maar super goed gedaan; een tweede leven voor het Lewensteinmannetje (of vrouwtje? :-))
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh, wat een mooi oudje heb je daar.. Misschien kun je hem wel bewaren en ergens in een leuk stylinghoekje zetten? Echt zonde joh, om dat trouwe beestje weg te brengen!
  Je nieuwe naaimachine ziet er prachtig uit en ik hoor altijd hele goede dingen over dit merk!
  Veel plezier er mee...

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk! Met de naaimachine kan je ook zoveel leuke dingen maken. Ik heb "vroeger" heel wat kledingstukken voor mezelf en mijn dochter gemaakt. Nu staat de mijne te verstoffen........maar wanneer ik dit zo zie (en bij andere bloggers) kriebelt het wel weer om iets te gaan maken met de naaimachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi je nieuwe machine. Ik gebruik het ook niet veel maar wil toch niet zonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk dat je een andere naaimachine heb gekocht! Jammer van het oude beestje, maar die heeft zijn geld wel opgebracht. Heel veel plezier met je Lewenstein naaimachine! Groetjes Marie Bartels

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh wat leuk dat je dan toch al heel snel aan de slag bent gegaan met je 'nieuwe' naaimachine, fijn als je er eentje op de kop kunt tikken voor een leuke prijs.
  Jammer dat de machine van mam het helemaal gehad heeft, hoop dwt je hem ergens gebracht hebt waar er wellicht nog wat mee gedaan wordt en och ja als je hem in de container gemieterd hebt dan zij het zo hihihi (ik kan moeilijk dingen weggooien ;)). Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.