vrijdag 26 december 2014

bokeh: lichtballen fotograferen.

Een uitdaging voor mezelf om te leren hoe je van die mooie lichtballen kan fotograferen, zeker nu met de kerstdagen erg leuk want kerstlichtjes zijn uitermate geschikt om die lichtbollen te fotograferen.

Ik heb verschillende bokeh tutorials gelezen maar echt snappen deed ik het niet. Blijkbaar leer ik beter van het daadwerkelijk zien hoe ze dat doen. Dus op YouTube kijken en ja daar vond ik dit filmpje over hoe je het beste die lichtbollen in je foto kan krijgen.

Het heeft te maken met het creëren van de juiste scherpte diepte. Je achtergrond moet wazig worden en dan spreid het licht zich mooi uit. Hier had ik het daar al eens over.

Het is de bedoeling om een zo klein mogelijke scherpte diepte te creëren je doet dat door een zo laag mogelijke diafragma te kiezen, zeg maar F4/F5.6 of nog lager. De lens staat dan wijd open en op de voorgrond is alles schrep en de achtergrond wazig. Hoe meer je inzoomd hoe groter het effect zal zijn.


Op de collage zie je 3 foto's waarin ik probeer het effect te creeeren. Rechtsboven is zeker niet scherp en je ziet de lichtjes als hele kleine puntjes.  Rechtsonder zie je dat de lichtjes zich wel al als rondjes vormen maar nog niet genoeg. De linker foto is al veel beter. Je ziet al flinke bollen. Zonder het inzoomen krijg je dit effect al redelijk goed.


Maar dit is het effect waar ik naar opzoek was. F5.6 1/13 sec iso 800. Ondanks het iets hogere getal van het diafragma maar meer in zoomen krijg je dit. Grappig is dat je de kleuren van de ballen in de boom terug ziet in de lichten, goud en blauw.. De twinkel-lichtjes in de boom staan niet stil je ziet hier en daar ook nog een lichtspoor van ballen.

Ik vond op internet  nog een diy van een hele leuke blogger waar ze je leert  een hoesje te maken voor om je cameralens en je zo ipv bollen leuke figuren kunt krijgen. Dat ga ik zeker nog eens maken en uitproberen. Ik zou zeggen ga er eens kijken.
3 opmerkingen:

 1. Wat een schitterende foto, die laatste! Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is absoluut interessant, maar momenteel fotografeer ik alleen met m'n telefoon :-(
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige sfeervolle foto's heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.