Onder de naam Bitter Sweet wil ik zo nu en dan lekkere recepten of ander wetens waardigheden over voedsel plaatsen. Ik heb er nu een tabblad voor aangemaakt.
En vandaag is dat een recept die ik vond op internet voor het maken van appeltaart.
Want het is appeltijd, altijd zo rond mijn verjaardag, maar dit jaar waren ze later, de nieuwe appels bedoel ik. Heerlijk zijn ze en wat is dan lekkerder dan
home made appeltaart,
volgens mij het meest gegeten gebak in Nederland.... of zou het toch slagroomtaart zijn?? Nou ja. Ik zie in ieder geval nooit ergens staan Hollandse slagroom taart met koffie maar altijd appeltaart. Ook in het buitenland trouwens.
Ik heb natuurlijk de appeltaart gemaakt met "zonder suiker" dat wil zeggen wel met vervangende suiker maar alles met een lage glycemische index, dus bv: agavestroop, kokosbloesemsuiker, maar ook het meel is anders. Ik gebruik amandelmeel en speltmeel. Eigenlijk precies wat er in het recept staat. Ik heb wel door de appels nog wat steviadruppels gedaan want ik houd nu eenmaal van een wat zoetere smaak.
Het recept
vind je hier.
Verwarm de oven op 180C en vet een springvorm van 20 cm in. Zelf gebruik ik op de bodem altijd bakpapier.
De bodem:
75 gram roomboter / kokosolie
50 gram agavesiroop
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gram speltmeel
50 gram amandelmeel
Vulling
750/ 1 kg appels in blokjes
beetje kaneel en kokosbloemsuiker of enkele druppels stevia.
rozijnen naar smaak
Kruimeldeeg bovenkant
80 gram koude roomboter / kokosolie
50 gram palmsuiker / 50 gram agavesiroop
snufje zout
beetje citroenrasp
65 gram spelt
50 gram amandelmeel
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een deegbal. Laat deze een half uurtje in de koelkast rusten.
Bekleed met het deeg voor de bodem de springvorm. De bodem en een heel klein beetje de zijkant.
Vul de taart met de appelvulling.
Maak het kruimeldeeg, snel de ingrediënten verkruimelen tussen je vingers zodat je brokjes krijgt.
Stort het kruimeldeeg op de vulling, heel licht aandrukken.
Bak de taart op 180 graden in 45 minuten goudbruin.
Eventueel stukje folie op de bovenkant na een half uur, dit tegen het verbranden van het amandelmeel.
En nu smullen maar.... Lekker met een flinke lepel
Crème fraîche .