Pagina's

vrijdag 9 maart 2018

Breipatroon: Alle eendjes.

Zwemmen in het water.
Weten jullie nog wat je eerste handwerk stukje is geweest en waar je breien of haken hebt geleerd?. Nou ik wel. Het was op de prinsessenschool aan de Irenestraat te Leeuwarden waarschijnlijk bij Juf Cieraad. Het was een bijzondere school met een nieuw leersysteem het spelend leren. Nou ik weet dat ik veel gespeeld heb maar of ik wat geleerd heb? hahahaha Ik kan me nog veel herinneren van die tijd. Toen ik 7 jaar was gingen we verhuizen en moest ik naar een andere school met een ouderwets leersysteem. Dat ging niet helemaal goed en verkaste ik naar de Jenaplanschool waar ik weer helemaal op mijn plekje was.

Maar ik had het over handwerken en een van mijn eerst handwerkjes. We gingen in de klas een eiwarmer breien. Ik weet nog dat ik er thuis mee aan de slag ging om het op tijd af te krijgen. En deze foto is het bewijs. Hier zit ze dan hoor 6 jaar oud met breipennen op de bank. (1970)


Zo'n eerste werkstukje vergeet je nooit weer en ik ging op zoek naar een eiwarmer patroon in de vorm van een eendje of kuiken.  Ik vond er een maar het patroon was in het Engels en het leek er wel op maar was het toch niet helemaal.Inmiddels kennen jullie mij wel een beetje dus gaf ik er weer eens een eigen draai aan. Bij deze. De geheel vernieuwde eend eiwarmer. (2018)


Wat heb je nodig: 
  • Geel garen (fluffygaren)
  • 2 Naalden 3,5 mm
  • Veiligheid oogjes klein
  • een stukje oranje vilt.
  • Stukje lint 
  • Vulmiddel kopje.
  • Naald en schaar.
Brei alle naalden recht. Onderstaand patroon is voor het gele kuikentje aanwijzingen voor de fluffy eend lees daarvoor iets verder. 

We gaan beginnen:

  • Zet 30 steken op
  • Brei 3 naalden.
  • Meerder in de volgende naald aan ieder kant een steek aan het begin en eind. 32
  • Brei 3 naalden
  • Meerder in de volgende naald aan iedere kant van de rij een steek. 34
  • Meerder aan elke kant 1 steek in de volgende twee naalden steek 38.
  • Brei 1 naald.
  • Minder 11 steken aan het begin van de naald en brei de naald uit.
  • Minder aan het begin 11 steken en brei de naald uit. 
  • Brei 10 pennen de over gebleven 16 steken.
  • Brei 2 steken samen aan het begin van de naald.
  • Brei 2 steken samen aan het begin van de naald.
Haal de draad door de overgebleven steken en laat een lange draad over om het kuikentje aan elkaar te naaien. Naai het kuikentje aan de binnenkant aan elkaar. Laat de onderkant open. Keer het kuikentje. Plaats de ogen van het kuikentje op de juiste plaats en naai het oranje snaveltje ook op zijn plekje. Vul het kopje ietsjes op en naai dit dicht. Doe het lintje om het nekje. Maak eventueel met rouge nog wat roze vlekken op de wangetjes. 

Je kan het eendje ook zonder oogjes en snaveltje maken.
Op de foto zie je het verschil in afmeting als je verschillend garen gebruikt. 
!Gebruik je het fluffy garen voor het eendje, zet dan 25 steken op met dezelfde 3.5mm naalden en volg het patroon (de getallen wijken dan ook af, let hier op). Het hoofdje wordt over 10 steken gebreid de rest kant je af. Het eendje wordt wel veel groter als het gele kuikentje.

Dit jaar is er geen Paas Cal maar deel ik dit patroontje met jullie. Ik denk dat het erg leuk op de Paastafel zal staan en met een warm eitje er onder ook nog een heel erg lekker.
Veel plezier van het patroontje.

PS: de patroontjes van de Paascal van vorig jaar vind je hier.




10 opmerkingen:

  1. Schattig & mooi ... samen gezellig aan de Paas ontbijttafel ...
    Fijne vrijdag ... lieve groetjes Valerie ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk. Nu staat je herinnering weer bij je op tafel. Ik weet wel dat ik een klok had gemaakt. Gehaakt of gebreid, dat weet ik niet meer. Hij hing bij mijn grote broer op zijn kamer. Oranje met bruin volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een dotje! Mijn eerste breisel was een poes van een rechthoekig lapje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat leuk.. je eerste handwerkje namaken!! mijn eerste handwerkje was in de 1e klas.. groep 3 zouden we nu zeggen en ik was 5 ( ja vroege leerling) en we borduurden steken op kaaslinnen.. echt alleen om steken te leren!! hardanger.. dus draadjes uittrekken na borduren, kruissteken en andere mooie borduursteken.. heb het 50 jaar bewaard, maar het is verloren gegaan bij mijn laatste verhuizing 14 jaar geleden! daarna moesten we een slab breien met dun ongebleekt katoen met ingebreide ribbelrand rondom en als het klaar was er iets op borduren...omdat het katoen met zweethandjes rottig breidde, heb ik nog steeds (onterecht!!) een hekel aan katoen om te haken en breien!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo leuk!!
    Breien .....ik heb het vroeger wel gedaan, maar waag me er nu niet meer aan
    Ik haak graag, alhoewel ik op dit moment erg met kaarten maken bezig ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een schattige foto van jou, Dinah... Het zat er al vroeg in.
    Je eendje is geweldig leuk, wat garen niet kan doen hè...
    Bedankt voor je duidelijke patroon, misschien vindt Uk hem ook nog wel leuk en anders de mama in spé wel...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk eendje, fijn dat je al vroeg leerde handwerken, daar heb je nu veel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een schattig eendje😍 En wat een mooi verhaal erachter! Leuk je foto van vroeger ook. Wat jammer dat er nu op weinig scholen nog aandacht wordt besteedt aan handwerkles.
    Fijne zondag!
    Xxx

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.