vrijdag 30 juni 2017

Macramé weitasknoopmannetje.

Helemaal hot is macramé, als kind op de basisschool, jaren 70, kreeg ik het al op handenarbeid les. Ik vond het geweldig om te doen en nu het dan weer zo in is ben ik van plan om het weer op te pakken.. Trouwens ik vond alles op het gebied van tekenen en handenarbeid geweldig om te doen hoor. gaf mij een draadje en ik brouwde er wel iets van. Dat is door de jaren heen niet echt veranderd. hahahaha.


Op mijn pintenrestpagina heb ik een bord aangemaakt met prachtige werkstukken hier een linkje mocht je ook geïnspireerd willen worden door veel prachtig macramé werk.

Omdat het al 40 jaar geleden is dat ik dit voor het laatst gedaan heb dacht ik klein te beginnen en heb ik dit kleine manneke gemaakt. Erg simpel maar om even te techniek van een simpele knoop uit te proberen.Deze knoop is de weitasknoop.

begin met 2 draden die je in het midden om een ring doet en dan er door heen haalt.Je hebt dan 4 draden waar je het kraaltje om heen schuift. gemakkelijker gaat dit als je de uiteinden aan elkaar maakt met een stukje plakband.


De 4 draden splits je in 2 draden in het midden en 1 draad aan beide kanten. Je werkt om de 2 draden van het midden heen.

Begin met de linkerdraad , zie foto hiernaast kleur roze.
Leg de draad over de twee draden in het midden.

De rechterdraad, zie foto kleur blauw, Leg je over de linkerdraad, onder de twee draden in het midden en dan onder de lus van de linkerdraad door de lus.

trek de linker en rechte draad aan en schuif de knoop naar boven.

 dit doe je nog een keer maar dan begin je met de rechter draad over de twee draden te leggen in een lus.


Pak je linkerdraad en ga daarmee over de rechter draad onder de twee draden en dan door de lus. trek weer aan. Je hebt je eerste weitas knoop gemaakt.

Maak je alleen knopen aan de rechterkant of alleen aan de linkerkant dan gaat de knoop draaien, ook een leuk effect.

 De draden die over waren heb ik afgeknipt en een knoopje in gelegd. De armen heb ik er met een naald en twee draden later aan gezet en ook hier heb ik knoopjes in de uiteinden gedaan. Nu is mijn weitas manneke klaar een leuk beginners projectje....
 Ik ben nu toe aan een iets grotere uitdaging maar daar laat ik t.z.t. wel iets van zien..

Bruidspaartjes.

Eerst wil ik dit nog even met jullie delen. Een tijdje terug had ik een bruidspaartje gehaakt voor een neef en nicht die 25 jaar getrouwd waren, hier schreef ik daar over.  Inge vroeg of ik daar een patroontje van had. Nou nee, maar speciaal voor haar en omdat ik het dan ook kon delen met jullie heb ik een patroontje gemaakt. Het was haar bedoeling om ierdere gast van haar zilveren bruiloft als bedankje een bruidspaartje te geven. Ze moest daarvoor 34 bruidspaartjes haken, een flinke klus.
Het resultaat is geweldig en ik mag de foto's met jullie delen.. Het patroontje vind je hier...  Zijn ze niet super cute?Ik wens iedereen een fijn weekend toe. 

9 opmerkingen:

 1. Hoe leuk om dit terug te zien het macramé knutselen ...
  De bruidspaartjes zijn prachtig Dinah ...
  Fijn weekend ... lieve groetjes Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hé! En door het paracord-knopen en de scoobiedoo-knopen kennen veel mensen deze knopen ook :-)
  Van m'n nichtje kreeg ik eens een gelukspoppetje dat lijkt op jouw poppetje.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die rage is aan mij voorbij gegaan. Eigenlijk was dat dan ook gewoon macramé ;-) hihihihi..

   Verwijderen
 3. Wat schattig die poppetjes,en ja macreme ooit deed ik het ook ,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat macramé ken ik nog wel. Ik heb ooit een bloemenhanger gemaakt, zal ook op school geweest zijn.
  Prachtig die bruidspaartjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig wat leuk !!! dat was een hele klus om dat te haken. Macrame wat hebben we dat vroeger toch veel gedaan en nu is het weer helemaal terug

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gaaf, je macramé pinbord!
  Die miniatuur macramé sieraden vind ik gaaf...
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat macrameeën, dat moest ik vroeger ook op school. Ik was er niet zo goed in. Maar ik vind het weer helemaal leuk! Misschien moet ik het ook eens proberen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja, macramé ... of knopen zoals we het noemde... Ik ben ongeveer van jouw leeftijd, dus heel herkenbaar. Jammer dat ik m'n plantenhanger niet meer heb!
  Prachtige bruidspaartjes haakte Inge en wat leuk dat ze jou die foto's stuurde ...

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.