maandag 25 augustus 2014

Corsage DIY.

Ik ga alle bloemstukken voor mijn bruiloft zelf maken en dat is een hele uitdaging.
Ooit heb ik corsages gemaakt voor de bruiloft van mijn broer die inmiddels al meer als 25 jaar gelukkig getrouwd is. Dat is al even geleden. En om niet voor verrassingen te staan een paar dagen voor de bruiloft dacht ik laat ik het eerst uitproberen en jullie daarvan getuige te laten zijn.


Om te beginnen heb je geschikte bloemen en groen nodig. Je hebt zeker 1 statement bloem nodig en het geheel mag niet te zwaar worden anders blijft het niet goed zitten als je de corsage op speld of zoals ik doe met magneten aan de kleding vast maakt.

Een lijstje:
 • statement bloem (roos, orgidee, anjer, enz)
 • Groen,(klimop, eucalyptus, varenachtige, enz
 • kleine bloemen ( hortensia, gipskruid, enz)
Om het in elkaar te zetten heb je nodig:
 • Draad
 • bloemistentape.
 • magneten of speldjes
 • Lint of iets wat je om de stelen wilt doen.
Gereedschap:
 • schaar
 • snoeischaar

We gaan beginnen.

Bereid alle bloemen voor dus blad er af en kort afsnijden. Leg alle spullen klaar.

Eerst zetten we het groen op draad.
Als voorbeeld heb ik een klimopblad genomen. Je pakt een draad (20-25 cm lang) en steekt die door de midden nerf van het blad. Je buigt nu de uiteinden naar elkaar toe. Er ontstaat een haarspeld. Een zijde leg je langs de steel en de andere draai je om de steel en de draad heen.  Begin zo dicht als mogelijk bij het blad. Dit principe gebruik je voor al het groen en de bloemen.


Vervolgens zet je de bloemen ook op draad. De roos heeft een sterke steel dus die heb ik overgeslagen.
Van de hortensia maak je een klein bosje en draai je het draad zo dicht als mogelijk aan de onderkant van het bosje, zo blijven de kleine steeltjes bij elkaar en heb je een toefje.


Als alles op draad staat ga je een corsage maken. Je pakt een klimopblad en legt daar de roos op. Het is handig om de corsage in je hand te maken. Doe de  hortensia en bij en nog een klimop blad. Let op die doe je omgekeerd met de nerf naar je toe er aan en later buig je die naar de onderkant. ( dit gaat gemakkelijk want je klimop staat op draad en je kunt er dan mee doen wat je wil) 
Als je tevreden bent over de corsage pak je een klein stukje draad en wikkel die om de stelen van de corsage. 

Nu is het tijd voor de bloemistentape. bloemisten tape heeft de eigenschap om rekbaar en te kleven als het warm wordt door je handen. 

Begin helemaal bovenaan de corsage te wikkelen.Trek zacht aan de tape en warm het een beetje op met je vingers. Je zult merken dat het gaat kleven.
 Eerst wikkel je een paar keer rond zodat het stevig vast zit. Dan ga je langzaam naar beneden tot het einde en weer omhoog. Nu zitten de stelen mooi verpakt aan elkaar. Gebruik je net zoals ik magneten dan wikkel je nogmaals bovenaan wat bloemistentape en plaats je het magneet, nog 2 er over heen zo dat het goed vast zit. 

Met een speldje ga je ongeveer op dezelfde manier te werk alleen ga je dan met de bloemistentape over het gedeelte wat vast moet zitten. 

Je kan nu nog kleine aanpassingen doen aan de klimop zoals het blad wat je omgekeerd hebt naar beneden buigen. Je werkt het steeltje af met lint of draad of een pareltje,of iets anders maar het hoeft niet.
En zo maak je er nog een aantal, zoveel als je nodig hebt.

Ben benieuwd wat jullie er van vinden en of het zo duidelijk is.
Kijk ik heb hem vast op gedaan. De bloem bij een dame omlaag en bij de heer omhoog 
bij beide aan de rechterkant van het pak of jurk/jasje.

9 opmerkingen:

 1. Dat is een prachtige tutorial, Dinah.. En ik sta helemaal perplex dat je zoiets zelf kunt maken! Maar je hebt groene vingers zullen we maar zeggen.
  Ik ga het eens lekker uit proberen samen met een vriendin, op een vrije ochtend. Leuk, weer eens wat anders!
  Enne..., de datum komt nu heel dichtbij hè... Spannend hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja , het schiet nu aardig op... Ben benieuwd of het met mijn beschrijving lukt.. Je bent handig genoeg dus denk wel dat het gaat lukken... Veel suc6 met het maken....

   Lieve groet, dinah

   Verwijderen
 2. O, wat heb je die mooi gemaakt! En of de beschrijving duidelijk is!
  Heel knap dat je het allemaal zelf doet en dan maak je ook nog eens zo'n uitgebreide beschrijving op je blog; super! Heel veel succes met de laatste voorbereidingen, hopelijk heb je ook nog de mogelijkheid om ook daarvan te genieten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend leuk Dinah, dat je de corsages zelf gaat maken! Het is wel even een kunstje, ik heb het ooit moeten leren en ook op mijn toenmalige werk (bloemwerk) regelmatig moeten doen. Maar heb je het eenmaal in de vingers dan is het hartstikke leuk! Ik ben benieuwd hoe je ze gaat maken voor je eigen bruiloft, veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wow dat je dat allemaal zelf maakt, chapeau hoor!! Echt petje af...ik ben even terug gaan lezen, want liep achter...pompoms had ik wel gezien, maar daarna geloof ik niet meer. En het is inderdaad zo september, ik hoop dat jullie prachtig weer hebben en je ook heerlijk kunt genieten van de dag. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi gemaakt..jij kan ook echt van alles he. heerlijk zo creatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dinah ... ik vind het prachtig ...
  Je opdracht is geslaagd ...
  Dit wordt een speciale bruiloft ...
  Fijne dinsdag ... lieve groetjes Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om eens te zien hoe je zo'n mooie corsage maakt. Prachtig geworden.

  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Great !
  Greetings from Poland :)
  Katarzyna


  www.sajuki.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.