donderdag 1 december 2011

Hartige taart met zelf gemaakte bodem.


Hartige taart,


Niets is zo leuk als het bakken van een taart!! De hartige taart is een van mijn favorieten. de vulling kun je geheel zelf samenstellen, wat gemakkelijk is als  je een aantal "lus ik nie" in je gezin hebt rondlopen.

Zelf maak ik de vulling met gehakt,champions en magere spekjes. Als groente gebruik ik prei en/of, brocoli,courgette,spinazie en noem maar op. Het recept hieronder gebruikt alleen prei maar dit kun je zelf vervangen door elke groente.

Ingredienten:

2 zakjes gist (8 gram elk)
1/8 l warm water
250 gram bloem
1/2 tl zout
4 eetl olijfolie.

Bereiding:

De gist in het lauwwarme water los roeren. Bloem,zout en olie in een mengkan doen, het gistmengsel erbij doen en alles snel met de hand tot een soepel deeg kneden. Deeg platdrukken en afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats ongeveer 30 minuten laten rijzen. Ik gebruik hiervoor de oven op stand 50c. (maak onder tussen de vulling)

Het deeg is nu klaar voor gebruik. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een ronde lap die over je ovenschaal past. Snij de kanten bij of vouw de delen die overhangen naar binnen toe.
Ingrediënten:

- 3 eieren
- 600 gr prei
- 300 gr mager gehakt
- 1 gesnipperde ui
- 1 bekertje creme fraich (of 150ml melk)
- 100 gr geraspte oude kaas - olijfolie, zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:

Was de prei en gebruik alleen het witte en malse groene gedeelte, in stukken van 1 tot 2 cm snijden. Rul het gehakt en doe daarbij de spekjes. Hou het warm. Fruit op zacht vuur de ui en de prei in 2 el olie. Laat alles 20 min afgedekt stoven, af en toe roeren. Breng het op smaak met peper en zout.
Klop de eieren met de crème fraiche en breng ook dit  op smaak met zout, peper en nootmuskaat. gehakt /spekjes bij de uien en prei (zonder kookvocht) voegen en goed mengen. Schep het vlees en groentemengsel op de deegbodem. Giet het mengsel van ei en melk over de schotel en verdeel de kaas er over.
Bak in het midden van de oven ca 45 min in een voorverwarmde oven op ca 160c.

Lekker voor erbij: frisse salade en een glas rode wijn.
Eet Smakkelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.