Laten we voorop stellen dat wat jij vast legt op je camera jouw keuze is en heel mooi kan zijn zonder dat je je iets aantrekt van onderstaande of je er niet bewust van bent dat je ze al lang gebruikt.. Toch hebben ze een aantal regels bedacht (in een grijs verleden) over wat mooi is en voor het oog aantrekkelijk is om te gebruiken in je compositie.
Een daarvan is
de regel van derden.
Die kun je instellen op je camera zodat je het kan gebruiken als lijdraad voor je compositie. Ik heb het ringendoosje wat we gebruikt hebben op onze bruiloft op de foto gezet. Op foto 1 zie je het doosje in het midden van de foto. Niks mis mee maar op foto 2 zie je het doosje rechts van het midden en is het al iets spannender. Kijk maar.
op foto twee heb ik het randje van de deksel en het snaveltje van het vogeltje precies op de snijpunten van de in drieën gedeelde foto geplaatst. Dit is dus de regel van derden. Het beeld deel je op in 3 vlakken (eigenlijk 9) 3 boven, 3 in het midden en 3 onder en zo ook van links naar rechts.
Je oog wordt getrokken naar de snijpunten van die vlakken.
De gulden snede is een variant op de regel van derden. De snijpunten van de gulden snede liggen dichter naar het midden. Hier een plaatje van beide naast elkaar dan zie je het verschil beter..
Wat belangrijk is aan een compositie is dat de foto er aantrekkelijk uit ziet en dat je oog rond gaat naar wat er te zien is. De snijpunten spelen hierin een belangrijke punt, je ogen worden als het ware daar naar toe getrokken en het plaatje klopt als je daar gebruik van maakt. En om het nog moeilijker te maken is er nog een diagonale regel en een spiraal.
Kijk maar eens naar een mooi schilderij of prachtige foto en probeer de gulden snede of de regel van derden eens te ontdekken...
Diepte in een foto is ook van nut bij een goede compositie. Stel je ziet een mooie lucht die je wilt fotograferen. Het is dan mooier om ook iets op de voorgrond te plaatsen zodat je meer diepte ziet. Nog mooier is het om iets op de voorgrond,iets wat halverwege staat en dan de lucht zodat je veel diepte werking krijgt. Op mijn foto zie je een rozenstruik op de voorgrond.
Nog een idee is om het beeld te vullen met het onderwerp. Als je een boeket of bloemenstuik wilt fotograferen is het vaak mooier om slecht 1 of 2 bloemen in beeld te nemen en het hele beeld er mee te vullen dan het hele bos of de struik.
Kijk ook naar het lijnen spel in je foto. Een rij bomen of een sloot of een hek, een weg, spoorlijn enz. Vooral als die richting het object wijzen die je op beeld wil vast leggen, trekt dat de ogen van de kijker er naar toe. Op de onderstaande foto wordt je oog getrokken door de blauwe lijn die gaat over in de lijn van de blauwe parasols en zo verder naar de huisje en visa versa.
Maak gebruik van een frame die al aanwezig is. dit kan een natuurlijke zijn maar ook een raam of deur poort. Of crieëer er zelf een van natuurlijke materialen zoals een boom of rots of bloemen.
Plaats de horizon eens boven of onder in je foto, dat geeft een heel ander beeld. Je kunt de lijnen van de regel van derden of gulden snede hiervoor goed gebruiken. en let erop dat de horizon verticaal, recht is. Je kunt ook een foto maken op je hurken of liggend of ergens bovenop staan je noemt dat kikker of vogel perspectief.
kijk ook eens naar symentrie en patronen in je foto's Die kun je vaak heel goed gebruiken om het oog van de kijker te sturen. Hier zie je dat je ook gebruik kan maken van verschillende licht invallen. Van donker naar licht.
En als laatste noem ik kleur en textuur. Contraserende kleuren of onverwachte kleuren of een kleur die er uit springt of heel dicht bij elkaar liggen. Het rood en geel van de appel en het groen/blauwe van het vergiet knalt..
Voorbeeld van textuur. Groene zachte/grillige textuur van de kamerconifeer met het harde glanzende van de kerstballen en het matte van de sterrenslinger.
Even een overzicht van alle compositie ideeen Ik heb een aantal foto's van onze huwelijksreis naar Curacao gebruikt voor dit blogbericht. Op veel foto's kun je meerdere ideeen toepassen. In iedere foto zit namelijk wel een lijnenspel en diepte en textuur en kleur en een horizon. Je wilt met je foto een verhaal vertellen en dan is het handig om gebruik te maken van compositie ideeen.