zondag 19 mei 2013

Terug van een week Portugal.1

16 jaar geleden heb ik voor het laatst gevlogen en ik vond dat het weer eens tijd was om de wijde wereld in te trekken. Eens wat meer zien als Nederland en Duitsland wat bij mij om de hoek ligt. Het was nog moeilijk kiezen uit de vele bestemmingen.. maar uiteindelijk heeft Harry gekozen voor de Algarve en ik vond dat prima. Er is een hoop veranderd in die 16 jaar en een vliegtripje is dan een flinke onderneming... want je kan thuis al inchecken en je eigen tickets thuis uitprinten. Geen mooi mapje meer over de post of afhalen bij het reisbureau... Schiphol is voor de leek een waar doolhof en het was zoeken om de juiste incheck voor de koffers te vinden en de gate waarvan het vliegtuig zou vertrekken.

En dan de douane! 16 jaar geleden liep je langs een hokje waar een beambte je paspoort uitvoerig bekeek en jij moeite deed om met zo te lachen als op de pasfoto. Nu dat lachen hoeft niet meer en er is ook geen beambte meer die je paspoort bekijkt. Wat ze wel doen is een mini striptease houden waarbij alle smuk verwijderd dient te worden.Riemen, zonnebrillen, tassen en je zakken leeg maken om die vervolgens in een plastic bak te deponeren die dan door twee mannen door een tunnel wordt geschoven. Vervolgens moet je door een detectiepoortje lopen die, hoe zou het ook anders, bij mij alle bellen liet rinkelen. Ik kijk wat verbaasd om me heen... en doe een paar stappen naar voren.  Staat daar een dame die vraagt of ze mij wel mag fouilleren en of ik mij armen en benen wil spreiden. Ik voel me haast crimineel. maar door alle commotie kon ik er niet over nadenken en stond het gelaten toe. En daar sta je dan met een aantal bakken waar je je spullen weer uit kan vissen en op en om kan doen denkend: wat is er net allemaal gebeurt en is dit normaal??? Ja zeggen mede reizigers sinds 09-2011 he je weet wel..

En ik maar denken wanneer komt nu die beambte die in mijn paspoort kijkt,, maar die kwam niet. Wat ik voor de controle moest weg gooien kon ik na de controle weer kopen, een flesje water!! en dan op zoek naar de gate.. Nee eerst nog even taxfree shoppen, ja  kijk daar is nog niet zoveel aan veranderd en met een lekker geurtje voor hem en haar gingen we nu toch echt op zoek naar een kop koffie. En omdat we dachten ruim tijd te hebben namen we het er van. Harry zei ik ga even op het scherm kijken hoe het er voor staat en voor ik het wist kwam hij als een gek aanrennen al roepend, de gate is closing.. huh??? hoezo!! gaat dicht, we hebben nog tijd zat.... Nee het staat er op... rennen we moeten gaan. In paniek rennen we naar de gate en zien geen vliegtuig staan.. Oh nee he!!! hebben we het vliegtuig gemist, is hij weg gegaan zonder ons. Waarom hebben we niks gehoord... We moeten naar beneden roept Harry... O jee nu horen we de omroeper, gate is closing for flight CND 511... Beneden aangekomen zien we 2 grond stewardessen staan die ons wenken. Is hij al weg Roep ik...

Een 20 minuten later zitten we eindelijk in het vliegtuig want het inladen gaat niet zo heel snel en we waren op tijd, paniek voor niks dus.... Ik had nog even de tijd om een foto te maken. Nu was ik al een beetje nerveus voor de vlucht, ook omdat ik oorontsteking had en de huisarts had gezegd dat ik toch flink mijn holtes moest besproeien om de boel open te houden anders zou ik wel eens last kunnen krijgen, daarbij nog de sprint naar het vliegtuig en al het gedoe bij de controle voelde in me alles behalve ontspannen...  De vlucht waarbij we elk aan een kant van het gangpad zaten verliep goed, toch was ik blij dat ik met beide benen op de aarde stond......
We waren geland en in Faro.11 opmerkingen:

 1. hahah wat een leuk verslag!!
  maar ze kijken echt wel in je paspoort hoor.. je moet het toch steeds tonen?? aan de balie waar je je koffers afgeeft en als je landt in portugal en als je weer terug bent ook.. als je nederland weer inkomt.
  tenminste bij mij wel!!
  het rotste vind ik dat ze alles in beslag nemen wat ze vinden dat te groot is.. laatste keer mijn tube bodylotion.. van maroussia.. was net 50 gram teveel.. en hup zo de afvalbak in.. jammerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
  want ik vlieg best lang, en met tussenstops.. dus ik wil me graag opfrissen bij zo'n tussenstop en lekker ruiken!
  ook ergerlijk vind ik, dat ze alle eten en drinken hebben afgeschaft.. zelfs als je meer dan 7 uur vliegt!
  je kan dan wel kopen, maar das zoooo duur. 2,50 voor een beetje water en 7,50 voor een verlepte tosti.
  dus als ik naar mijn man ga, neem ik tegenwoordig lekker appels mee.. das eten en drinken tegelijk.. alleen terug vlieg ik dorstig de wc's in als ik aankom..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de koffers hebben ze alleen even snel gekeken en de nummers van de bagage er op geplakt in Portugal is er helemaal niet gekeken... Goh ik dacht dat als je langere vluchten maakt je wel eten kreeg en koffie... Erg he die prijzen in het vliegtuig. Kan je beter water kopen bij de tax-free koffie tentje....

   Verwijderen
 2. oei dat was me een mooie start haha
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh Portugal!Dat is mooi,daar zijn wij ook geweest,maar dat is voor ons kinderen tijdperk en dus zeker zo'n 20 jaar geleden inmiddels.....Ik hoop dat je mooi weer hebt gehad want een kennis van me was er ook en die had niet zo'n geweldig weer,een andere vriendin is vandaag voor een weekje met haar man naar Portugal vertrokken en ze zei donderdagavond nog tegen me dat ze wel hoopte dat het weer zou verbeteren.Maar mocht dat onverhoopt zo zijn dan hoop ik toch dat jullie een onvergetelijke vakantie hebben gehad!:-)


  lieve groetjes en nog een fijne 2de pinksterdag!
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben mooi weer gehad, 25/26 graden 8-) donderdag werd het iets minder maar toen hadden we een huurauto en gingen lekker de Algarve ontdekken, daar vertel ik in een volgend berichtje over... Jij ook fijne dagen..

   Verwijderen
  2. Gelukkig dan maar,zou zo zonde zijn anders!;-)

   Verwijderen
 4. Wat heerlijk voor je, dat je er even tussenuit bent geweest! Het weer was hier niet al te best (brr... wat koud..). Hoop dat je wat zonnestraaltjes mee hebt genomen!!

  Groetjes en een fijne 2e Pinksterdag,
  Miriam
  't Bezige Bijtje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk verslag Dinah, echt hilarisch ook ;) Oh, je hoort zoveel aparte verhalen over vliegen tegenwoordig! Mijn ding is het niet, maar de Stuurman vliegt van boot naar boot en kan er ook van alles over vertellen!
  Ik ben heel benieuwd naar het vervolg! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha,ha ik zie het helemaal voor me, en je verteld het echt 'zo' grappig, al kan ik me voorstellen, dat jullie helemaal in de stres waren, alvorens jullie in het vliegtuig weer bij konden komen!!!
  Voor ons is het zeker ook al 15 jaar geleden dat we hebben gevlogen, en vond het toen al altijd zo spannend, hebben toen ook eens rennend met zware handbagage (ja Free tax shoppen hé)naar een andere gate moeten rennnen, omdat we ons vergist hadden (ja beetje dom hé) de gate was al dicht, en moesten toen een smalle lange trap af...en hollend over de baan naar het vliegtuig, en net op tijd, de slurf was er al af, met de vliegtuigtrap naar boven...wij bekaf, en boos kijkende stuwardessen stonden ons op te wachten, maar gelukkig is dat later bijgetrokkekn hoor!
  Kan me voorstellen hoe een nieuwe ervaring het voor jullie was, met al die veranderingen bij de de douane ook...ha,ha!

  Groetjes van Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha och wat een avontuur! Wel herkenbaar trouwens bij de douane. Een paar maanden geleden zijn vriendlief en ik per vliegtuig naar Parijs gegaan en bij de douane werd mijn rugtas er uit gepikt! Tsjah en dan moet je toegeven dat dat jouw tas is terwijl je je helemaal suf aan het piekeren bent wat je in je tas zou kunnen hebben wat al deze commotie veroorzaakt. Het bleek een bus deodorant te zijn... dus... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja vliegen het blijft altijd weer een hele ervaring maar fijn dat jullie eenmaal aangekomen een heerlijke vakantie hebben gehad!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Dank je wel.
Lieve groet, dinah.